Σάββατο 29.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σφοδρή επίθεση Κ. Σκρέκα στην Κυβέρνηση

24.10.2015
Δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΑ-ΑΝ.ΕΛ. άσκησε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο Βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. και Πρώην Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας.
Έκανε λόγο για «διάψευση των προεκλογικών λόγων και των μεγάλων λόγων που ο κ. Τσίπρας και το κόμμα του ανακοίνωναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου»  και υπογράμμισε ότι «το εννιάμηνο πια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταρρέουν ένα προς ένα όλα τα προεκλογικά επιχειρήματα, ηθικά, πολιτικά, αλλά και οικονομικά, που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας για να ανέλθει το κόμμα του στην εξουσία».
Ο κ. Κ. Σκρέκας τόνισε ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν προστατεύει τους αδύναμους, αλλά φέρνει νέα βάρη για αυτούς, υπενθυμίζοντας ότι  αυτό συμβαίνει « με το διπλασιασμό του ΦΠΑ στα βασική είδη ανάγκης και τα τρόφιμα, με τη μείωση ακόμα και των πιο χαμηλών αγροτικών συντάξεων, με την αύξηση της ανεργίας κατά εκατό χιλιάδες ανέργους την παρούσα χρονιά, το 2015, όπως παραδέχεται ο κ. Τσακαλώτος στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, με την καθυστέρηση της αποπληρωμής ακόμα και αυτού του επιδόματος θέρμανσης που δεν το έχετε πληρώσει ακόμα στους αδύναμους και το χρωστάτε –το μειώνετε, μάλιστα, από τούδε και στο εξής στο μισό με τα νομοσχέδια τα οποία έχετε φέρει- με τη χαρακτηριστική καθυστέρηση στην αποπληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων που δίνονται από τον ΟΓΑ και που τα περιμένουν πώς και πώς οι αδύναμες οικογένειες».
«Τι να θυμηθούμε;» συνέχισε ο κ. Κ. Σκρέκας «τι να πούμε; Να πούμε για τον καινούργιο ΦΠΑ που επιβάλατε στα φροντιστήρια, στα ωδεία και σε άλλες ιδιωτικές σχολές, ο οποίος για κάποιους Υπουργούς, όπως τον κ. Φίλη, αποτελεί πενταροδεκάρες; Αυτό πρωτίστως βάλλει τους φτωχούς που δίνουν τα πάντα, για να μορφώσουν τα παιδιά τους και να τους δώσουν μερικά εφόδια παραπάνω για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.
Τι θέλετε να θυμίσω; Δεν θυμάστε τίποτα απ’ αυτά τα οποία προεκλογικά έχετε πει δύο φορές τώρα.
Σε ό,τι αφορά τη δέσμευση για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αμέσως μετά την άνοδό σας στην Κυβέρνηση τον Ιανουάριο, για να στηρίξετε τον αγροτικό τομέα, καταργήσατε την επιδότηση για το αγροτικό πετρέλαιο. Αυξήσατε το ΦΠΑ 23% στα εφόδια και τώρα ακόμα και ο κτηνοτρόφος πληρώνει άχυρο με 23% ΦΠΑ για να ταΐσει τα ζώα του, πράγμα που φυσικά αυξάνει το κόστος παραγωγής.
Διπλασιάσατε το Φόρο Εισοδήματος και την προκαταβολή φόρου. Τριπλασιάζετε –τουλάχιστον- τις εισφορές στον ΟΓΑ.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζετε εσείς τον πρωτογενή τομέα; Αν πιστεύετε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο στηρίζετε τον πρωτογενή τομέα, εγώ θα σας πω ότι μ’ αυτόν τον τρόπο βάζετε ταφόπλακα στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους και, μάλιστα, στους πιο μικρούς απ’ αυτούς, τους πιο αδύναμους. Γι’ αυτό, μη φέρετε αυτά τα μέτρα τα οποία συζητάτε να φέρετε.
Τι να θυμίσω; Να θυμίσω για την πάταξη της φοροδιαφυγής που επικαλείσθε κάθε φορά που ανεβαίνετε επάνω, που λέγατε ότι εσείς θα βρείτε χρήματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής; Το πρώτο εννιάμηνο τα έσοδα του κράτους έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εννιάμηνο και 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τους τόκους, ενώ έχετε ταράξει τον κόσμο σε επιπλέον φόρους.
Σε ό,τι αφορά τα ταμεία, τα οποία υπολείπονται κατά 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με πέρυσι, έρχεστε τώρα και μειώνετε τις συντάξεις και κανείς δεν ξέρει πού θα φθάσουν.
Έρχεστε, μάλιστα και βάζετε φόρους σε μία κλειστή οικονομία, για να προστατεύσετε και να χρηματοδοτείτε ένα μεγάλο κράτος σε μία οικονομία με κλειστές τράπεζες, σε μία οικονομία την οποία πήρατε σε ανάκαμψη, όπως παραδέχεται ο κ. Τσακαλώτος στο προσχέδιο που κατέθεσε και την έχετε βάλει σε ένα νέο υφεσιακό κύκλο και σε μία νέα κατηφόρα με τουλάχιστον 3% ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια.
Οδηγείτε τη μετάβαση των αδειών των περιφερειακών καναλιών στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν έχουν ανάγκη τη βιωσιμότητα αυτών των καναλιών και το μικρό κέρδος, αλλά…
Άρα, δεν σας ενδιαφέρει, κύριοι συνάδελφοι, η διαφάνεια ούτε ο ανταγωνισμός ούτε η αμερόληπτη και πολυφωνική ενημέρωση του λαού, όπως επικαλείστε. Εκείνο που σας ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσετε την παραμονή σας στην εξουσία με κάθε μέσο.
Το σύνθημα το οποίο σας χαρακτηρίζει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Όμως, οφείλω να σας πω ότι η εξαπάτηση του λαού σιγά-σιγά αποκαλύπτεται. Οι μάσκες πέφτουν. Το φως της αλήθειας θα λάμψει και θα λάμψει πολύ γρηγορότερα από ό,τι εσείς περιμένετε και νομίζετε».