Τρίτη 27.09.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σκρέκας: Η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για το δυσμενές σενάριο

04.03.2022

Για τις επιπτώσεις που θα έχει στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σήμερα το πρωί στο Ραδιο Ζυγός.

“Εμείς έχουμε προετοιμαστεί και για το πιο ακραίο σενάριο, που περιλαμβάνει την απόλυτη διακοπή τροφοδοσίας με φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία, προχωρώντας στην ανεύρεση φορτίων με υγροποιημένο αέριο από τις διεθνείς αγορές. Επίσης έχουμε ετοιμάσει τα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας για να λειτουργήσουν με πετρέλαιο, ενώ επίσης έχουμε έτοιμους και τους λιγνίτες” συμπλήρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη ρωσο-ουκρανική κρίση.

“Είναι ένας πόλεμος. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να φέρει ένας πόλεμος στην Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για τα δυσμενέστερα σενάρια” σημείωσε.

Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάληψη πρωτοβουλιών σε κεντρικό επίπεδο, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Όπως δήλωσε, «εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις των αγορών, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 350 δισ. ευρώ το 2022 εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Απέναντι σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απέναντι σε αυτές τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας».

Ακόμη ο κύριος Σκρέκας δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση προσπαθώντας να συνδράμει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια