Τρίτη 16.07.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Αϊρίν Έβελυν Μικέλα Μαίρη Σαρπ

07.12.2023 /

Κώστας Σκρέκας: «Απαίτηση της οικονομίας και της κοινωνίας μας η ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού»

Η Αϊρίν  Έβελυν  Μικέλα  Μαίρη Σαρπ είναι η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατόπιν πρότασης του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, η οποία έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο κ. Σκρέκας προσφώνησε την κ. Σαρπ και αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό της ως πολύπειρης νομικού, δικαστικού και Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει αντίληψη των δομικών προβλημάτων της αγοράς, των αναγκών της κοινωνίας και θα υπηρετήσει το νέο της ρόλο με την ίδια αποτελεσματικότητα, ανεξαρτησία και προσήλωση στις αρχές της δημοκρατίας και του δικαίου.

Αναλυτικά η ομιλία του Τρικαλινού Υπουργού Ανάπτυξης:

“Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη χαρά εισηγούμαι σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τον ορισμό της κυρίας Αϊρίν (Ειρήνης) – Έβελυν – Μικέλας – Μαίρης Σαρπ, στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Πρόκειται για μια δυναμική και άξια γυναίκα, μια έγκριτη και πολύπειρη νομικό, πρώην δικαστικό, με πολύτιμη και μακροχρόνια εμπειρία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου μάλιστα διετέλεσε και Πρόεδρος, αφού διακρίθηκε για την αποτελεσματικότητά της, και ως Πρόεδρος στο Β΄ Τμήμα του ΣτΕ επί σειρά ετών, όπου χειρίστηκε και υποθέσεις σε θέματα ανταγωνισμού, μεταξύ άλλων.

Όπως θα διαπιστώσατε και από το βιογραφικό της, στο ενεργητικό της έχει αποφάσεις για σύνθετα ζητήματα, κρίσιμα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, σε ένα ευρύτατο φάσμα. Ζητώ λοιπόν τη θετική σας γνώμη για μια γυναίκα, τέως Δικαστικό, που έχει επιδείξει αδιαμφισβήτητη ικανότητα στην πορεία της, ανεξαρτησία σκέψης, αποφασιστικότητα και τόλμη. Έχει δώσει πολλές μάχες, και με στρεβλώσεις και με στερεότυπα, έχει αναπτύξει μια ενδελεχή επαφή όχι μόνο με τη νομική διερεύνηση και την επιβολή του δικαίου, αλλά και με το σύνολο των ζητημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Έχει λοιπόν αντίληψη και των δομικών προβλημάτων της αγοράς και των αναγκών της κοινωνίας μας. Και θεωρώ ότι από τη νέα της θέση, θα υπηρετήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την ίδια αποτελεσματικότητα, ανεξαρτησία και προσήλωση στις αρχές της δημοκρατίας και του δικαίου.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, την προστασία των καταναλωτών, αλλά και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Μπορεί και πρέπει να εντοπίζει εναρμονισμένες πρακτικές, αντι-ανταγωνιστικές συμπράξεις ή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και να επιβάλει πρόστιμα αλλά και πρόσθετα μέτρα. Μπορεί να αποτρέψει συμπεριφορές αισχροκέρδειας και να ενισχύσει τη διαφάνεια και το όφελος για τους καταναλωτές. Πολύ σημαντική επίσης είναι η αρμοδιότητά της να διενεργεί αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με υψηλή κατάρτιση, που λειτουργεί με ακεραιότητα, και αναλύει μεθοδικά τα δεδομένα που συλλέγει.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος, ο κ. Ιωάννης Λιανός, ένας διακεκριμένος επιστήμονας με διεθνές κύρος, τον οποίο ευχαριστώ για την πολύτιμη συνεισφορά του σε μια δύσκολη και τεταμένη διεθνή συγκυρία, αφήνει στην Επιτροπή μια σημαντική παρακαταθήκη.

Η υποδομή παρακολούθησης των αγορών που έχει αναπτυχθεί, η χαρτογράφηση των αγορών, τα νέα ψηφιακά εργαλεία, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αποτελούν μια πολύτιμη αφετηρία.

Η κυβέρνησή μας έχει δώσει ευελιξίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, και στις αμοιβές και στη διενέργεια προσλήψεων, και θέλουμε αυτές να αξιοποιηθούν και να συμπληρωθούν όπου χρειάζεται, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Πέρα από τη διαδικασία προσλήψεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε δώσει ευελιξία στις Ανεξάρτητες Αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, να τρέξουν εφεξής διαδικασίες προσλήψεων με ταχύτερο τρόπο, καθορίζοντας εκείνες τα κριτήρια και συγκροτώντας τις επιτροπές λήψης των αποφάσεων. 

Χρειαζόμαστε αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία, που θα παράγει απτά αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να είμαστε αποκομμένοι από την καθημερινότητα των πολιτών μας και να εστιάζουμε σε θεωρητικές συζητήσεις για βελτιστοποίηση μεθοδολογιών. Χρειαζόμαστε πρακτική σκέψη και γρήγορα αποτελέσματα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Είναι απαίτηση και της οικονομίας μας, αλλά και της κοινωνία μας. Θα είμαστε αρωγοί στο έργο της νέας προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το οποίο προφανώς, θα διέπεται από ανεξάρτητη σκέψη και το όραμα το οποίο η Επιτροπή θα διαμορφώσει και θα υλοποιήσει».

[fbcomments]