Τρίτη 07.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

υρώθηκε εκ νέου στη Βουλή των Σκοπίων η συμφωνία των Πρέσπων

05.07.2018

Κυρώθηκε εκ νέου, όπως αναμενόταν, από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων η συμφωνία με την Ελλάδα που υπεγράφη στις Πρέσπες.

Η συμφωνία είχε υπερψηφιστεί αρχικά κατά πλειοψηφία στις 20 Ιουνίου, ωστόσο ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ είχε αρνηθεί να την υπογράψει και την ανέπεμψε στη Βουλή των Σκοπίων.

Η επανακύρωση της συμφωνίας επετεύχθη σήμερα, Πέμπτη 5 Ιουλίου, με 69 ψήφους, σε σύνολο 120 βουλευτών, και πλέον θα δοθεί εκ νέου στον Ιβανόφ για να την υπογράψει, όπως έχει υποχρέωση εκ του Συντάγματος της γείτονος χώρας.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να την υπογράψει ούτε αυτή τη φορά, ωστόσο δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόβλημα στο να γίνει η συμφωνία νόμος του κράτους. Και αυτό γιατί ο πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων, Τζαφέρι, έχει ήδη δηλώσει ότι θα τη στείλει μόνο με δική του υπογραφή προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για να γίνει νόμος.

Πλέον, μετά την εκ νέου κύρωση της συμφωνίας, θα αρχίσουν σύντομα οι διαδικασίες (μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 11 Ιουλίου, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ) για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, το οποίο αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Αφού η συμφωνία λάβει την έγκριση των πολιτών της ΠΓΔΜ, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Έπειτα από όλα αυτά τα στάδια, η υπόθεση θα περάσει στο ελληνικό έδαφος. Η Βουλή θα κληθεί, αφού έχουν ολοκληρωθεί όλα τα βήματα από μέρους της ΠΓΔΜ, να κυρώσει τη συμφωνία, που θα είναι και το τελικό στάδιο για να τεθεί σε ισχύ.