Σάββατο 18.05.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τα Σκόπια “έβγαλαν” με… ψέματα πρόεδρο τον Τραμπ…

16.12.2016 /
Εκτιμάται ότι χιλιάδες ψεύτικες ειδήσεις που δημοσιεύθηκαν σε sites από Σκοπιανούς χειριστές επηρέασαν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και «βοήθησαν» τον Τραμπ να εκλεγεί

Την ώρα που οι αναλυτές εστίαζαν στα αποτελέσματα από το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια, ως κρίσιμες εκλογικά πολιτείες για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, φαίνεται πως… σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα έπαιξαν και… τα Σκόπια! Μάλιστα, ο ρόλος τους ήταν τόσο ισχυρός ώστε ο δήμαρχος της πόλης Βέλες, στα βόρεια των Σκοπίων να δηλώνει: «Δεν ξέρω αν όντως έγινε, αλλά είναι ωραίο να σκεφτόμαστε πως επηρεάσαμε την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών»!

Ήταν λίγο μετά τις αμερικανικές εκλογές όταν επιβεβαιώθηκε αυτό που πολλοί γνώριζαν έως τότε: Πως στην μικρή αυτή πόλη των Σκοπίων, το Βέλες, έχουν την έδρα τους δεκάδες ιστοσελίδες, κατ’ επίφασιν ειδησεογραφικές, με εκατοντάδες εργαζόμενους. Αν αυτό από μόνο του προκαλεί το ενδιαφέρον, τα πράγματα περιπλέκονται όταν αποκαλύπτεται πως το αντικείμενο των εργαζόμενων αυτών ήταν να ανεβάζουν ψεύτικες ειδήσεις, αυτό που στον κόσμο του διαδικτύου αναφέρεται ως «hoax».

Στο Βέλες των 44.000 κατοίκων έχει στηθεί μια ολόκληρη «βιομηχανία» που εκμεταλλεύτηκε πλήρως τις συνθήκες: Ο κόσμος το τελευταίο διάστημα «διψούσε» να διαβάζει ο,τιδήποτε αφορούσε στον Ντόναλντ Τραμπ – κι ας μην ξεχώριζε αν ήταν αλήθεια ή ψέμματα. Περισσότερα από 100 sites με τέτοιο περιεχόμενο ιδρύθηκαν το τελευταίο διάστημα εκεί. Ο Σλαβκο Τσαντιέφ, δήμαρχος της πόλης, δήλωσε μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξή του σε διεθνές οικονομικό site πως αν και κανείς δεν είναι σίγουρος, «είναι ωραίο να πιστεύεις ότι άλλαξες τον ρου της αμερικανικής ιστορίας» και αστειεύεται πως «κάποιοι μας λένε να μετονομαστούμε στο Βέλες του Τραμπ».

Η βιομηχανία πάντως δεν σταματά στον Τραμπ. Τουλάχιστον σύμφωνα με όσα δηλώνουν τα κίνητρά τους ήταν οικονομικά, κέρδιζαν όσο ο κόσμος διάβαζε όσα ανέβαζαν και τους έδινε «κλικ» και διαφημίσεις και δεν ενδιαφέρονταν καθόλου για το ποιος θα κερδίσει τελικά τις αμερικανικές εκλογές ή το πόσο βλάπτουν τον αμερικανικό λαό με όσα κάνουν. Επόμενη ευκαιρία στα μάτια τους είναι οι εκλογές που έρχονται σε Γαλλία και Γερμανία – με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήδη να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια αναμέτρηση που θα πρέπει να διεξαχθή «στα όρια του fair – play» και μακριά από «hoaxes».

«Μια από τις πιο επιτυχημένες μου αναρτήσεις ήταν πως ο Τραμπ χαστούκησε μουσουλμάνο σε μια συγκέντρωσή του», δηλώνει ένας 17χρονος που εργάζεται σε ένα τέτοιο, ψεύτικο σάιτ.

[fbcomments]