Κυριακή 26.05.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σιβηρικό πρωτόγνωρο ψύχος στο μεγαλύτερο μέρος της κεντροδυτικής Ευρώπης στο φινάλε του ημερολογιακού χειμώνα.Η χώρα μας σε ζώνη σύγκρουσης.Tάση καιρού έως αρχές Μάρτη 2018

20.02.2018 /

Θα συνεχιστεί το μουντό μοτίβο στην χώρα μας με αρκετές βροχές,χιόνια στα ορεινά κατά κανόνα για μεγάλο μέρος του τελευταίου δεκαήμερου του Χειμώνα.Ενδείξεις για να μας χτυπήσουν οι σιβηρικές αρκτικές αέριες μάζες από τα βόρεια μας υπάρχουν για το διάστημα 24-27 Φεβρουαρίου όπου στην βόρεια Ελλάδα υπάρχουν πιθανότητες για χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Άς δούμε την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας εν συντομία

Tάση ανύψωσης του αζορικού αντικυκλώνα προς την Μ.Βρετανία και στην συνέχεια προς Σκανδιναβία θα έχει ώς συνέπεια να φραγεί η κυκλοφορία απο την μεριά του Ατλαντικού.

Όπως βλέπουμε στον παρακάτω χάρτη πολύ ισχυρός αεροχείμαρρος με μεσημβρινή συνιστώσα,απο νότο προς βορρά εμποδίζει,τις υπερμεγεθείς υφέσεις από τον Ατλαντικό να εισχωρήσουν ανατολικότερα,με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ισχυρός εμποδισμός,από την πλευρά του Ατλαντικού.

Ώς συνέπεια των παραπάνω αναμένουμε,ανάπτυξη πολικού αεροχείμμαρου,με μεταφορά αρκτικών αερίων μαζών από την Σιβηρία προς την κεντροδυτική Ευρώπη,όπως βλέπουμε και στον παρακάτω χάρτη.

Η χώρα μας όπως όλα δείχνουν θα είναι απέξω από αυτήν την μεταφορά πολύ ισχυρού σιβηρικού ψύχους. Από τα νότια μας ο υποτροπικός αεροχείμαρρος αρκετά ενισχυμένος.θα δυσκολεύει το έργο και θα είναι ένα νοητό φράγμα ώστε να μην μπορούν να μεταφερθούν οι αρκτικές αέριες μάζες νοτιότερα.

Όπως βλέπουμε και στον παραπάνω χάρτη το αρκτικό ψύχος στην κεντροδυτική Ευρώπη θα είναι βαρυσήμαντο και αναμένεται να είναι επικίνδυνο σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης ξεκινώντας από ανατολικά και καταλίγοντας,δυτικά,αντίθετα η μεσόγειος θα καλύπτεται από μία έντονη συγκρουσιακή ζώνη θερμών αερίων μαζών με τις αρκτικές ,που θα δημιουργήσουν υφέσεις μέτωπα κακοκαιρίας και πολλές βροχές ή χιόνια σε ορεινά κατα κανόνα. Επί της ουσίας πρόκειται για το γνωστό μεσογειακό μέτωπο:

Στην είσοδο το ψύχους προς την κεντρική Ευρώπη απο την Σιβηρία αναμένουμε και το μέγιστο ψύχος,όπου εντός Σαββατοκύριακου μέχρι και Δευτέρα αναμένουμε οι χιονοπτώσεις να πολιορκήσουν και πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας μας.

Τις τελευταίες ημέρες του ημερολογιακού χειμώνα,αναμένεται να επανακάμψουν οι θερμές αέριες μάζες βορειότερα μιά που το σιβηρικό ψύχος θα κινηθεί δυτικότερα(Αρκτικής υφής ανώτερη ψυχρή λίμνη).

Γενικά συμπεράσματα για την πορεία του καιρού της χώρας μας

Πολλές βροχές το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδος κυρίως στην δυτική κεντρική και βόρεια χώρα καθώς και στα νησιά του Αν.Αιγαίου ,καταιγίδες σε θαλάσσιες κυρίως περιοχές κατά διαστήματα,συχνή έλευση χαμηλών απο την κεντρική μεσόγειο ,με εντεινόμενες δευτερέυουσες υφέσεις και στο Αιγαίο,προς το πέρας της εβδομάδας μάλιστα ,πιθανότητα δημιουργίας κακοκαιρίας με έντονα χαρακτηριστικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες,χιόνια στα ορεινά αλλά και σε ημιορεινά της κεντροβόρειας χώρας.Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις το διάστημα Κυριακή-Δευτέρα 25-26 Φλεβάρη αναμένονται πολιορκία χιονοπτώσεων και σε πεδινά της βόρειας χώρας,ενώ στα κεντρικά και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.Θα υπάρχουν προφανώς και διαστήματα βελτίωσης.

Tέλος δείτε την ποσότητα χιονοπτώσεων στην Ευρώπη μέσα στις επόμενες 10 ημέρες σύμφωνα πάντα με το ECMWF,όπως βλέπεται η βόρεια πλευρά της συγκρουσιακής ζώνης θα δεχθεί και τις περισσότερες χιονοπτώσεις.

Μεγάλες επικινδυνότητες σε περιοχές της κεντρικής Ευρώπης Γερμανία -βαλτικές χώρες ,βορειότερα Βαλκάνια, Γαλλία,χώρες των Άλπεων και πιθανότατα σε Μ. Βρεττανία,λόγω του δριμύτατου ψύχους

Προοπτική του καιρού για τις πρώτες ημέρες του Μάρτη

Οπισθοχώρηση της πολικής ψυχρής ανώτερης λίμνης ,προς την δυτική Ευρώπη και σημάδια επαναφοράς της κυκλοφορίας απο τον ατλαντικό που σημαίνει ,ότι η αρκτική αέρια μάζα από την Σιβηρία θα επανακάψει ανατολικότερα αλλά με εξαϋλωση. Η χώρα μας εν ολίγοις θα έχει ήπιες καιρικές συνθήκες με τον θερμό τομέα αυτής της κατάστασης να φαίνεται να κυριαρχεί με τα δεδομένα που έχουμε,ενδείξεις για ψυχρότερο καιρό προς το πέρας του πρώτου δεκαημέρου του Μάρτη.

forecast.weather.gr