Δευτέρα 15.07.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συνελήφθη 33χρονος στη Θεσσαλονίκη για κακοποίηση ζώου – Βούτηξε το κεφάλι γάτας σε μπίρα

19.06.2024

Ένας 33χρονος συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη για κακοποίηση ζώου, ύστερα από καταγγελία ότι βούτηξε το κεφάλι μίας αδέσποτης γάτας σε ποτήρι με μπίρα.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακοποίηση ζώου και παραπέμφθηκε να δικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καταγγελία έγινε χθες το βράδυ από νεαρό που καθόταν με την παρέα του σε καφετέρια των Αμπελοκήπων. Όταν ο καταγγέλλων αντιλήφθηκε την πράξη του 33χρονου, τον κάλεσε να αφήσει ήσυχο το γατάκι. Εκείνος πάλι φέρεται να του απάντησε ότι «ήθελε να μεγαλώσει το γατάκι με την μπίρα».

Μετά την καταγγελία, ο 33χρονος, με καταγωγή από τη Γεωργία, προσήλθε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και με εντολή εισαγγελέα συνελήφθη.

Οι ποινικές κυρώσεις για κακοποίηση ζώων

Όσον αφορά στις κυρώσεις που αφορούν στην κακοποίηση και κακή μεταχείριση ζώων, αυτές τροποποιήθηκαν πρόσφατα και έγιναν πολύ πιο αυστηρές. Οι κυρώσεις, σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του νόμου 4039/2012 είναι:

  • Η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες ευρώ έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ.
  • Για τους παραβάτες που κακοποιούν ζώα είτε βιντεοσκοπούν παρανόμως ζώα για κερδοσκοπία, ισχύει επίσης η ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ.
  • Οι παραβάτες του άρθρου 12 για απαγόρευση χρησιμοποίησης ζώου σε κάθε είδους θεάματα και συναφείς δραστηριότητες (τσίρκο, θίασο, παραστάσεις, παρελάσεις, ψυχαγωγικά παιχνίδια, μουσικές συναυλίες, επιδείξεις, πανηγύρια, πίστες αυτοκινητιδίων), σε μονομαχίες και στην εκτροφή για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών και άλλων ουσιών, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ.
  • Σε περίπτωση εισαγωγής στην Ελλάδα ζώων συντροφιάς, που δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση, καθώς και σε περίπτωση κλοπής οποιουδήποτε ζώου συντροφιάς, η ποινή είναι φυλάκιση έξι μηνών και χρηματική ποινή μέχρι τριών χιλιάδων ευρώ, ενώ η κλοπή κυνηγετικού σκύλου ή σκύλου βοήθειας τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες μέχρι οκτώ χιλιάδες ευρώ.
  • Σε περίπτωση υποτροπής των δραστών οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται.

Πηγή: in.gr

[fbcomments]