Πέμπτη 03.12.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συνέντευξη Βουλευτή Χρ. Σιμορέλη στο κανάλι της Βουλής

12.05.2017

Συνέντευξη παραχώρησε ο Βουλευτής Τρικάλων, Χρήστος Σιμορέλης, στο κανάλι Βουλής, στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση», μετά την εκτενή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, από τους αρμόδιους υπουργούς, για το Πολυνομοσχέδιο της ερχόμενης εβδομάδας.

Μεταξύ άλλων είπε ότι είναι πολύ σημαντικό όλοι οι Βουλευτές να είναι ενημερωμένοι, προετοιμασμένοι και να γνωρίζουν την πλήρη έκταση όσων ψηφίζουν. Δυστυχώς κατά το παρελθόν είδαμε υπουργούς να μην ξέρουν τι ψηφίζουν σε πολύ σημαντικά νομοθετήματα που καθόρισαν την πορεία της χώρας. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα έχει βάλει σε προτεραιότητα την προετοιμασία και την ενημέρωση των Βουλευτών από τη διαπραγματευτική ομάδα.

Στη χθεσινή ενημέρωση, θετική έκπληξη αποτέλεσε η ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών, του κου Τσακαλωτου, για τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% από το  Ιούλιο του 2017. Αποτελεί μία ενέργεια ενίσχυσης τους πρωτογενούς τομέα και μία ανάσα για τον αγροτικό κόσμο, καθώς ήταν πάγιο αίτημα των αγροτών στις τελευταίες κινητοποιήσεις.

Όσον αφορά το σύνολο της συμφωνίας μπορούμε να πούμε ότι έχει αρκετά αρνητικά, αλλά για πρώτη φορά μετά από χρόνια βλέπουμε μία συμφωνία που έχει και θετικά μέτρα. Έχουμε μια ισορροπημένη συμφωνία με δημοσιονομικό αποτέλεσμα μηδέν. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το εξιτήριο να βγει η χώρα μας από την εντατική, που όπως όλοι γνωρίζουν δεν την έβαλε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, αλλά οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω, να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να κινηθεί η αγορά και να εισέλθει η οικονομία σε μία κανονικότητα.

Ένα σημαντικό ερώτημα που γεννάται, αφορά τη στάση που θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση στη ψηφοφορία, καθώς έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει τα αντίμετρα. Αυτοί που διατείνονται ότι είναι υπέρ της επιχειρηματικότητας δεν θα ψηφίσουν τη μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20% και στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%; Δεν θα ψηφίσουν τα γεύματα στα σχολεία και τη δυνατότητα όσων έχουν μέχρι τα 30.000€ ετήσιο εισόδημα να απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης; Με ποια άραγε λογική, δεν θα ψηφίσουν το αντίμετρο για δωρεάν παροχή φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους, όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των συνταξιούχων στα Τρίκαλα είναι φτωχοί αγρότες με χαμηλές συντάξεις κάτω από 600€; Θα υποχρεώσουν, μέσα από την πολιτική τους εμπάθεια, όλους αυτούς τους ανθρώπους να πληρώνουν πολλά χρήματα κάθε χρόνο για τη φαρμακευτική συμμετοχή σπαταλώντας ένα μεγάλο ποσό ετησίως; Μάλλον η νεοφιλελεύθερη  Νέα Δημοκρατία είναι στη λογική του αντιπροέδρου της , του κου Γεωργιάδη που λέει ότι θα πάρουν «τόσα κι άλλα τόσα» μέτρα όταν έρθουν στην εξουσία.

Από τη συζήτηση δεν έλειψε το ζήτημα του χρέους. Ανέκαθεν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έλεγε ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο και ήταν η πρώτη κυβέρνηση που έβαλε το ζήτημα στην πολιτική ατζέντα της Ευρώπης την ίδια ώρα που η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και τότε κυβέρνηση το υποβίβαζε. Σήμερα μπαίνει επιτακτικά και από το ΔΝΤ και περιμένουμε θετικές εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός έχει διακηρύξει ότι αν δεν δοθούν μέτρα ελάφρυνσης για το χρέος, κανένα μέτρο δεν θα εφαρμοστεί.

Τέλος, όσον αφορά τους συμβασιούχους και την πρόσφατη απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου πρέπει να πούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονταν για πολλά χρόνια σε «ομηρεία» των εκάστοτε κυβερνήσεων και θύματα του πελατειακού κράτους που στήθηκε από τος κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η σημερινή κυβέρνηση κάνει το παν για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα τους και να βρεθεί ένα τρόπος να διασφαλιστούν οι θέσεις αυτών των ανθρώπων.