Σάββατο 22.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ερώτηση Σιμορέλη για τους επιλαχόντες “Νέους αγρότες”

11.07.2017

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Χρήστος Σιμορέλης, και συνυπογράφηκε από τους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Τρικάλων με θέμα τους επιλαχόντες για το μέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής είναι εξαιρετικά σημαντική παράμετρος για την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης. Πολλοί νέοι άνθρωποι θέλουν να ασχοληθούν με την αγροτική εργασία και την ύπαιθρο. Είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να δημιουργήσει συνθήκες ώστε οι νέοι αγρότες να μπουν και να συνεισφέρουν στην παραγωγική διαδικασία. Ορθώς λοιπόν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι στραμμένο και προς αυτή την κατεύθυνση με το Υπομέτρο 6.1 για την εγκατάσταση νέων γεωργών.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των νέων αγροτών που είχαν κάνει αίτηση στο Νομό Τρικάλων εντάσσονται 134 δικαιούχοι. Επίσης, υπάρχουν 61 επιλαχόντες, 3 εν δυνάμει δικαιούχοι για τους οποίους αιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά και 7 απορριπτόμενοι.

Επομένως, το σύνολο των αιτήσεων για το πρόγραμμα ήταν 205 νέοι με πρόθεση να εισέλθουν ενεργά στην αγροτική ζωή. Αυτό το νούμερο εμφανίζει σαφέστατα μια δυναμική και εκφράζει και το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Δυστυχώς, λόγω περιορισμού στον προϋπολογισμό, αρκετοί δεν κατάφεραν να ενταχθούν. Όσον αφορά τα Τρίκαλα, το ποσό για τους 134 δικαιούχους ανέρχεται στα 2.678.000€ περίπου, ενώ για τους 3 εν δυνάμει σε 61.000€. Για τους 61 επιλαχόντες απαιτείται ακόμη ένα ποσό της τάξης των 1.117.000€, έτσι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν και αυτοί.

Αυτό το φαινόμενο παρατηρήθηκε και σε άλλους αγροτικούς νομούς της Ελλάδας.

Δεδομένου ότι η χώρα έχει ανάγκη όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να εργαστούν, ώστε να μειωθεί η ανεργία και να αυξηθεί η παραγωγή

Δεδομένου ότι επιθυμούμε οι νέοι να μείνουν στον τόπο τους, να μην αναγκάζονται να μεταναστεύουν και να αφήσουμε πίσω την οικονομική κρίση που ταλαιπώρησε την ελληνική κοινωνία.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται το αρμόδιο υπουργείο αν είναι στις προθέσεις του η αύξηση του προϋπολογισμού για την ένταξη στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότερων από τους επιλαχόντες και μέχρι ποιου ποσού υπάρχει δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού του Μέτρου ούτως ώστε να καλυφθούν και οι επιλαχόντες νέοι αγρότες στους αγροτικούς νομούς της χώρας που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο.