Πέμπτη 24.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τα… βάζει με την κυβέρνηση για τους αγρότες ο Σιμορέλης…

08.12.2017

Με ερώτηση στη Βουλή επέλεξε ο κυβερνητικός βουλευτής Χρήστος Σιμορέλης να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της δικής του κυβέρνησης να αλλάξει τα ποσοστα τη νιτρορύπναση με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός αρκετοί Τρικαλινοί αγρότες. Μάλιστα με τίτλο «ΟΧΙ στον αποκλεισμό Τρικαλινών αγροτών από το πρόγραμμα νιτρορύπανσης», ο βουλευτής επισημαίνει:

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, κατέθεσε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Χρήστος Σιμορέλης, σχετικά με την επικείμενη προκήρυξη της δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα».Στην ερώτηση αναφέρεται ότι με βάση την Υπουργική Απόφαση 1013/95296 (ΦΕΚ Β΄3256/2017), με την οποία έχουν τεθεί τα κριτήρια επιλεξιμότητας με την αντίστοιχη μοριοδότηση, προτεραιότητα ένταξης στη δράση θα έχουν εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε περιοχές με κακή ποιοτική (χημική)  κατάσταση υπόγειων υδατικών συστημάτων, οι οποίες θα μοριοδοτούνται με επιπλέον 100 μόρια. Συνέπεια αυτού θα είναι ο αποκλεισμός από τη δράση καλλιεργειών σε περιοχές των Τρικάλων, που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα νιτρορύπανσης, αφού τα υπόγεια ύδατα θα έχουν αξιολογηθεί ότι βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Με δεδομένο το μεγάλο ενδιαφέρον των Τρικαλινών παραγωγών και επειδή οι αγρότες έχουν συνειδητοποιήσει τη σημαντικότητα της προστασίας του περιβάλλοντος, την απειλή για τη δημόσια υγεία, το λανθασμένο χαρακτηρισμό της ποιοτικής σύστασης υδάτων, τις μελέτες που στηρίχθηκε ο χαρακτηρισμός, προτείνουμε την τροποποίηση της προκήρυξης.

Σιμορέλης Χρήστος

Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α