Κυριακή 01.08.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συμμετοχή Τρικαλινού συμπολίτη στο 6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας

02.02.2016

Με τρικαλινό χρώμα θα διεξαχθεί φέτος το 6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας στο Πολιτιστικό κέντρο Γέρακα του Δήμου Παλλήνης στις 6&7 Φεβρουαρίου αφού θα συμμετάσχει μετά από κάλεσμα των Κήπων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ο συμπολίτης Αριστοτέλης Κερασοβίτης.

Ο ίδιος τονίζει σχετικά για την πρόσκληση του: Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή αλλά και μεγάλη χαρά για μένα η πρόσκληση των Επικούρειων φίλων του Κήπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης στο 6ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας όπου και θα απευθύνω ένα χαιρετισμό εκπροσωπώντας τους επικούρειους του Νομού Τρικάλων.

Στο φετινό Συμπόσιο θα αναδειχθεί η πρόταση της Επικούρειας φιλοσοφίας για την κοινή ωφέλεια, την συμφωνημένη δικαιοσύνη και την χαρά της ζωής, που βιώνεται με ελεύθερη σκέψη, φρόνηση, αρετή και φιλία.

Σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από κρίση αξιών, όπως η Ελληνική, αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει άραγε μια πρόταση για να προσπεράσουμε τις ξεπερασμένες συμπεριφορές που ανακυκλώνουν την δυστυχία.

Και όμως υπάρχει πρόταση και είναι συγκεκριμένη: το ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του Αθηναίου φιλοσόφου Επίκουρου, που εκφράζει με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο την διαχρονική, θεωρητική και πρακτική, μέθοδο προσέγγισης της ευδαιμονίας, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.

Είναι βασικό να πούμε εξ αρχής ότι ο Επίκουρος, υποστήριζε ότι η φιλοσοφία πρέπει να έχει πρακτικούς σκοπούς και πως ο βασικός της σκοπός είναι να συντελέσει στην ευδαιμονία του ανθρώπου. Σ’ αυτό θα πρέπει να κατατείνει όλη της η προσπάθεια, η σκέψη, η μελέτη των επιστημών, και η κοσμοθεωρία της. Διότι, σε τελική ανάλυση, η αληθινή φιλοσοφία δεν είναι τίποτε άλλο παρά η τέχνη του ευ ζην. Στις ημέρες μας η επικούρεια φιλοσοφία εξακολουθεί να αγγίζει ανθρώπους με νου και κρίση σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Για εμάς τους επικούρειους, δεν αρκεί μόνο το να λέμε ότι επιθυμούμε να είμαστε ευδαίμονες. Αυτό βεβαίως το δηλώνουν και πολλοί άλλοι, παραμένοντας όμως μόνο στην θεωρία. Εμείς αντίθετα επιδιώκουμε και κάνουμε πράξη το να ζούμε ευχάριστα, το να βιώνουμε πραγματικά την ευδαιμονική αυτή κατάσταση.