Τρίτη 10.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συμμετοχη του 3ου ΓΕΛ Τρικάλων στο 2ο Μεσογενειακό Συνέδριο στην Κύπρο

23.04.2016

2ο Μεσογειακό Συνέδριο- Σεμινάριο Ευρωπαϊκής Κατάρτισης eTwinning
Κύπρος 15-17 Απριλίου 2016

Πιο επίκαιρο από ποτέ το 2ο Μεσογειακό Συνέδριο- Σεμινάριο  Ευρωπαϊκής Κατάρτισης eTwinning πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λεμεσό της Κύπρου με τη συμμετοχή δέκα χωρών, Βοσνίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κροατίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας, Ελλάδας και Κύπρου. Το θέμα του » Μετανάστευση- Πολυπολιτισμικότητα: Νέες προκλήσεις για τις Μεσογειακές Χώρες» αποτέλεσε πόλο έλξης για 75 εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από ολόκληρη τη Μεςόγειο, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επιμορφωθούν παρακολουθώντας έργο έμπειρων συναδέλφων- επιμορφωτών αλλά και να συντάξουν δικό τους καινούργιο project με πεδία εργασίας την Ιστορία, τον Πολιτισμό, τις Τέχνες, το Περιβάλλον, την αντιμετώπιση της Προσφυγικής κρίσης, κ.α.
Ο άξονας γύρω στον οποίο κινήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες ήταν η ενσωμάτωση των προσφύγων – μεταναστών μαθητών στην τάξη ενός ευρωπαϊκού και δη μεσογειακού σχολείου μέσα από τη διά βίου μάθηση, την πολυπολιτισμική συνεργασία, το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την αναγνώριση κοινών ωφέλιμων και συνάμα καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών. Σε αυτό το στόχο καταλυτικό ρόλο έπαιξαν τα διαφορετικά εργαστήρια: 1) Twinspace, 2) communication and Collaboration in eT projects και 3) Planning your eT project καθώς και οι άκρως ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις των κατά τόπους υπεύθυνων για eTwinning δράσεις με αποτέλεσμα:
Α) Την εκμάθηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η διαδικτυακή πλατφόρμα eTwinning στους εκπαιδευτικούς της Ευρώπης
Β) την πρακτική νέων καινοτόμων πρακτικών συνεργατικής διεθνούς διδασκαλίας
Γ) Την εξεύρεση καινούριων εκπαιδευτικών εργαλείων, απαραίτητων για τη σύγχρονη τάξη
Δ) Τη σύνταξη και εγγραφή πολλών projects στην πλατφόρμα eTwinning με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων εκπαιδευτικών, οι οποίοι συνεργάστηκαν κι εκπόνησαν από κοινού τα εν λόγω έργα, προσφερόμενα στους μαθητές τους από το Σεπτέμβριο του 2016.
Την Ελλάδα εκπροσώπησαν 8 εκπαιδευτικοί από Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Πειραιά, Εύβοιας, Θεσπρωτίας, Κιλκίς, Μεσσηνίας, Ιωαννίνων, Ηλείας και από τα Τρίκαλα το 3ο ΓΕΛ Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης» με την κα Σαμαρά Μαρία, καθηγήτρια ΠΕ06.
Το 3ο ΓΕΛ Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης» από τη νέα χρονιά θα συμμετέχει στο eTwinning με το έργο » People have the power» σε συνεργασία με σχολεία της Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Κύπρου.
Το eTwinning αποτελεί μέρος του Erasmus +, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την
κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, ικανό να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες και αξίες που θα τους συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή.
Τέλος αξίζει να σταθούμε στην άψογη διοργάνωση και απίστευτα θερμή φιλοξενία της Κυπριακής Εθνικής Υπηρεσίας Στήριξης ( NSS)  και να τους εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλη τους την προσπάθεια, καθώς φυσικά και στη δική μας Ε.Υ.Σ.( NSS) και συγκεκριμένα στην κα Ε. Πατεράκη και Π. Μπουλόγια οι οποίες στάλθηκαν διπλα μας από την πρώτη στιγμή, ηθικά αλλά και ουσιαστικά.

Σαμαρά Μαρία ΠΕ06
3ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ