Τετάρτη 30.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό

18.03.2016

Συμφωνία των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών – μελών Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στο αναθεωρημένο σχέδιο υπάρχουν προτάσεις συμβιβασμού σε τέσσερα σημεία:

1. Σε σχέση με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί -σύμφωνα με την ίδια πηγή- τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας.

2. Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης «ένας προς έναν» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20η Μαρτίου.

3. Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου, προτείνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές.

4. Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση., ανάμεσα στα οποία το άνοιγμα ενός κεφαλαίου στις ενταξιακές συνομιλίες με την Άγκυρα, το οποίο δεν έχει μπλοκάρει η Κύπρος.

Πηγή: tvxs.gr