Τετάρτη 26.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σήμερα η εκδήλωση του ΚΚΕ στην Καλαμπάκα για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα

27.06.2017 /

ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 1967-1974, κείμενα και ντοκουμέντα
(επιμέλεια του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ)
Η έκδοση του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ περιλαμβάνει κείμενα και ντοκουμέντα της περιόδου 1967-1974.
Η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ πραγματοποιεί στην πόλη της Καλαμπάκας εκδήλωση παρουσίαση της έκδοσης ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 1967-1974, κείμενα και ντοκουμέντα ,φέτος που είναι η χρονιά που συμπληρώνονται 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 και την εγκαθίδρυση της στρατιωτικής δικτατορίας που κράτησε 7 χρόνια μέχρι το 1974.
Η έκδοση θα παρουσιαστεί την Τρίτη 27 Ιούνη στις 8:00 μ.μ., στο χώρο του ΚΑΠΗ (δίπλα στο κτέλ) την παρουσίαση θα κάνει η Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.
Η έκδοση αυτή είναι μια συμβολή στη μελέτη της Ιστορίας του Εργατικού Κινήματος στη χώρα μας και Διεθνώς, προσφέρεται για να αντλήσουμε πολύτιμη πείρα για την οργάνωση της πάλης σήμερα. Στις σύγχρονες συνθήκες με έντονο τον απόηχο της οικονομικής κρίσης, με την όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου για τη μοιρασιά της “χασούρας” από την κρίση , για τη μοιρασιά της πίτας των κερδών, σε συνθήκες που εντείνεται η επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων ,με πιο πρόσφατο το 4ο Μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών και ενώσεων, σήμερα που κυριαρχούν οι λογικές που λένε” τίποτα δεν αλλάζει με τους αγώνες και τις απεργίες”, “ότι και να κάνουμε θα περάσουν τα μέτρα και τους σχεδιασμούς τους”, έχει αξία η εργατική τάξη, ο λαός , η νεολαία να δούμε τη δυνατότητα που έχει το εργατικό λαϊκό κίνημα να υψώσει το ανάστημά του, να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.
Ένα σημαντικό συμπέρασμα από την έκδοση είναι ότι η εργατική τάξη, ο λαός έχει αστείρευτες δυνάμεις, μέσα από την οργανωμένη δράση. Έτσι την περίοδο 1967-1974 ξεπέρασε το καθεστώς της τρομοκρατίας, αψήφησε το καθεστώς της Χούντας που φαινόταν “ανίκητο”, οργάνωσε μεγάλους αγώνες για να βελτιώσει τη ζωή του, να βάλει τη σφραγίδα του στην ανατροπή της δικτατορίας .Οι κομμουνιστές , το ΚΚΕ, η πολύ νέα τότε ΚΝΕ(που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη του 1968) είχαν καθοριστική και πρωτοπόρα συμβολή στην οργάνωση της πάλης του λαού, οργάνωσαν τον αντιδικτατορικό αγώνα ιδρύοντας αντιδικτατορικές οργανώσεις. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας οργανώθηκαν εργατικοί αγώνες με οικονομικά αιτήματα, αγροτικές κινητοποιήσεις φοιτητών και μαθητών με μια σειρά αιτήματα .Κορύφωση της αντιδικτατορικής δραστηριότητας αποτελεί ο μεγάλος ξεσηκωμός του πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973.

Οι λαοί με τους αγώνες τους μπορούν να αναμετρηθούν με φαινομενικά «πάνοπλους» αντιπάλους. Να βάλουν την σφραγίδα τους στις εξελίξεις!
ΤΡΙΚΑΛΑ 24/6/2017 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ