Πέμπτη 24.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία: “Χτύπησε” το πρώτο τσουνάμι

13.11.2016

Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 20 χλμ. νοτιοανατολικά του Χάμνερ Σπρινγκς και 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς, στην κεντρική Νέα Ζηλανδία (13:02 ώρα Ελλάδας). Το πρώτο τσουνάμι “χτύπησε” ήδη τη βόρεια ακτή του Νότιου Νησιού, με τα κύματα να φτάνουν σε ύψος το ένα μέτρο.
Η Άννα Κάιζερ, σεισμολόγος της GNS Science, ανέφερε πως τσουνάμι καταγράφηκε στην περιφέρεια του Βόρειου Καντέρμπουρι, στο Νότιο Νησί.
Το υπουργείο Πολιτικής Άμυνας ζήτησε από τους κατοίκους των παραθαλάσσιων περιοχών να κατευθυνθούν σε υψηλότερα σημεία της ενδοχώρας, οπωσδήποτε όμως να απομακρυνθούν από τις ακτές. Το πρώτο κύμα μπορεί να μην είναι και το μεγαλύτερο τονίζουν οι αρχές!
Στην περίπτωση που κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα να απομακρυνθούν άμεσα, συνιστάται να ανέβουν σε έναν από τους υψηλότερους ορόφους μιας γερής πολυκατοικίας.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν τραυματισμούς, ή υλικές ζημιές. Ωστόσο πολλές είναι οι αναφορές κατοίκων των κοντινών περιοχών στο διαδίκτυο, με πολλούς να αναφέρουν πως ο σεισμός διήρκεσε για τουλάχιστον ένα λεπτό.
Από τη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός, γίνονται συνεχώς μετασεισμοί, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν 6,1 Ρίχτερ. Όπως γράφουν χρήστες στα social media, είναι σαν να κουνιέται η γη συνεχώς, χωρίς διακοπή!
Στο twitter αναφέρεται πως ο σεισμός έγινε αισθητός στο Wellington και το Cheviot. Το Κράιστσερτς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

πηγή:alfavita