Τετάρτη 30.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής στο πνευματικό κέντρο του Βασίλη Ρούβαλη

11.01.2016

Το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων θα πραγματοποιήσει Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής για ενήλικες με τίτλο: «Στίχοι ανάμεσα στις εικόνες», το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 από τις 17:00 έως τις 20:00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Διδάσκει ο συγγραφέας – δημοσιογράφος κ. Βασίλης Ρούβαλης.

Ένα επιμορφωτικό σεμινάριο γύρω από τη «συνομιλία» της ποίησης και της φωτογραφίας. Στην τρίωρη συνάντηση αναπτύσσεται το θέμα της ανάγνωσης του ποιητικού έργου σε συνάρτηση με το «κλικ» του φακού, καθώς η αμφίδρομη σχέση λόγου και εικόνας δημιουργεί μια σειρά από ευφάνταστους τρόπους επαφής με τις δύο τέχνες, κατανόησης της λειτουργίας τους και πρωτότυπης έμπνευσης. Κεντρικός θεματικός άξονα της συνάντησης είναι η ποιητική εικονοποιία των: Δ. Σολωμού, Μίλτου Σαχτούρη, Επαμεινώνδα Γονατά, Γιάννη Ρίτσου και Αργύρη Χιόνη. Παράλληλα, θα συνεξεταστούν οι δυναμικές της απεικόνισης και εν γένει των οπτικοακουστικών μέσων – φωτογραφία, βίντεο και κινηματογραφικά στιγμιότυπα.

Το Σεμινάριο πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο για τους ενδιαφερόμενους. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων.

Απαιτείται προεγγραφή κατόπιν επικοινωνίας με το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού από Δευτέρα έως Παρασκευή στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων (Γαριβάλδη 8), 1ος όροφος, 08:00 – 14:00. Τηλ. Επικοινωνίας: 2431353567 και 2431353569.

Την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2015 ώρα 20:00 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Ρούβαλη «Λέξεις: θάλασσα, ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ». .

Προλογίζει ο συγγραφέας Γιώργος Σαράτσης.

Ομιλήτριες οι συγγραφείς: Ελένη Αλεξίου, Γεωργία Κολοβελώνη.

Διοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων .

Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 15/1   Σάββατο 16/1 Κυριακή 17/1,

Ώρες επισκέψεων 10:00-14:00 , 16:00-21:00

* Λίγα λόγια από τον δημιουργό για την έκθεση *

Το βλέμμα του δημιουργού αναζητεί τη διάρκεια της σημασίας σ’ ένα ερέθισμα…

Η φαινομενολογία της εικόνας εξυπηρετεί το έκδηλον της ποιητικής έκφρασης: η λέξη αποκτά σχήμα. Κι επιπλέον, το μυστήριο του λόγου αντιστοιχεί την ουσία του στο κάδρο, στο φωτογραφικό πλαίσιο, αποκτώντας την επιτακτική υπόστασή του.

Σ’ ετούτη την περίσταση, ο φωτογραφικός φακός έχει εξυπηρετήσει τη γραφίδα. Συμβάλλει στην κατανόηση των συμφραζομένων της ποίησης κι εξάγει τις ποιητικές εικόνες μέσα από την καταγωγική βάση τους. Μα κι αναλόγως, ο λόγος πλαισιώνει (από αχανές σε συμπαγές) το συναίσθημα του βλέμματος. Είναι, εν ολίγοις, μια ειλικρινής σχέση μέθεξης.

Το γεγονός της ποιητικής πράξης –η εμπνευσμένη στιγμή αποτυπωμένη ευθαρσώς και με ακρίβεια– ξεπερνάει τη συνειδητή διάθεση και την πράξη: ο ποιητής βρίσκεται στο ακρώριο του είναι και του φαίνεσθαι. Το εφήμερο μεταπλάθεται σε σταθερό σημείο, το απλό ενδύεται την πολυπλοκότητα στην ερμηνεία του κόσμου, η ύπαρξη διαχωρίζεται από την ύλη και την αντιύλη.

Κατ’ αντιστοιχίαν, στο βασίλειο της εικόνας μεθοδεύεται η σύλληψη της πραγματικότητας όσο και της αντιστροφής της: της μη-πραγματικότητας. Σ’ αυτήν την προσπάθεια πραγμάτωσης της ανθρώπινης αντίληψης η κάθε «κουκκίδα» εικόνας, η ελάχιστη μονάδα περιγεγραμμένου νοήματος ή, αλλιώς, η πεφωτισμένη σύνθεση της αλήθειας υπό το πρίσμα του οπτικού νεύρου, απαιτεί τη δημιουργική εγρήγορση.
Στην εργογραφία του Βασίλη Ρούβαλη περιλαμβάνονται 18 τίτλοι (ποίηση, διήγημα, μετάφραση). Ασχολείται με την κριτική, αρθρογραφεί και δίνει λογοτεχνικές διαλέξεις. Διευθύνει το περιοδικό & τις εκδόσεις (.poema..). Ασκεί τη δημοσιογραφία σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο-τηλεόραση (ΕΡΤ). Το έργο του έχει τύχει μετάφρασης σε οχτώ γλώσσες. Συνεργάστηκε στη βίντεο εγκατάσταση Ανάμεσα (ποιητικοί αφορισμοί πάνω σε εικόνες του εικαστικού Παναγιώτη Τεμπελόπουλου, 2013) και στο θέατρο (δραματοποίηση της ποιητικής σύνθεσης Λεύγες, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2014 – σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός, μουσική: Νικήτας Κίσσονας). Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών.