Πέμπτη 29.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΣΕΦΑΑ: Παραμύθι το Διεθνές Τμήμα Αθλητικής Επιστήμης;

23.04.2019

Ένα παραμύθι; Μια καραμέλα για να περάσουν χωρίς αντιδράσεις σε επίπεδο νομού Τρικάλων οι αλλαγές στις Πανεπιστημιακές Σχολές και να πανηγυρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Τι πραγματικά συμβαίνει αφού και η συνέλευση των καθηγητών της ΣΕΦΑΑ μιλάει για εμπαιγμό;  Γιατί σχεδόν όλα τα ΜΜΕ το έπνιξαν το θέμα; Πού είναι ο δήμαρχος Τρικκαίων που πανηγύριζε για τον υπερ-υπολογιστή; Γιατί ακόμη και ο Χρήστος Μιχαλάκης που αντέδρασε έντονα στο παρελθόν δεν πήρε θέση;

Δυστυχώς στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στη Βουλή δεν περιλαμβάνεται πουθενά η ίδρυση του Διεθνούς Τμήματος Αθλητικής Επιστήμης, όπως προβλεπόταν και είχε συμφωνηθεί από πέρυσι το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους καθηγητές της ΣΕΦΑΑ, στους οποίους όμως απαντούν με επίθεση μάλιστα οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να καθησυχάσουν.

Το ψήφισμα

Η κίνηση του υπουργείου έφερε την αντίδραση και των καθηγητών του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, η συνέλευση του οποίου κατέθεσε το παρακάτω ψήφισμα:

«Τα μέλη της Συνέλευσης του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την ακύρωση ίδρυσης του Διεθνούς Τμήματος Αθλητικής Επιστήμης στα Τρίκαλα, παρά το γεγονός ότι το εν λόγω Τμήμα είχε συμπεριληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τη συγχώνευση των ΑΕΙ-ΤΕΙ που αφορούσε στο Ίδρυμά μας. Αντίθετα, προτάθηκε προφορικά από το Υπουργείο Παιδείας η δημιουργία διεθνούς προγράμματος σπουδών, επιλογή η οποία ουδόλως εξασφαλίζει τα απαραίτητα εχέγγυα για τη λειτουργία του μακροπρόθεσμα.

Για πολλά χρόνια, το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων συμμετέχει στην εισροή συναλλάγματος στη χώρα αξίας χιλιάδων Ευρώ ετησίως μέσω των διεθνών μεταπτυχιακών φοιτητών και των Ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων του, τα οποία στηρίζονται στη συγκριτικά άριστη ποιότητα του παραγόμενου επιστημονικού έργου και στην διεθνή αναγνωρισιμότητα των επιστημόνων του, κατατάσσοντας το ΤΕΦΑΑ μεταξύ των καλύτερων Τμημάτων όλων των επιστημονικών περιοχών, σε όλα τα πανεπιστήμια, σε όλη την χώρα. Έχοντας ήδη τις κατάλληλες επιστημονικές υποδομές, η ίδρυση του Διεθνούς Τμήματος Αθλητικής Επιστήμης στα Τρίκαλα, θα αναβαθμίσει περαιτέρω τα Τρίκαλα και θα θέσει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας σε διεθνή τροχιά.

Στο πλαίσιο των πρόσφατα προτεινόμενων αλλαγών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τα μέλη της Συνέλευσης του ΤΕΦΑΑ καλούν τον κ. Υπουργό Παιδείας να προχωρήσει στο επιστημονικά και οικονομικά αυτονόητο, εγκρίνοντας την ίδρυση  του Διεθνούς Τμήματος Αθλητικών Επιστημών στα Τρίκαλα».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κοινή τους δήλωση μετά την έντονη διαμαρτυρία της Συνέλευσης της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων οι Σάκης Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης σημειώνουν:

«Με απορία πληροφορηθήκαμε τους ισχυρισμούς της Συνέλευσης της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων σε σχέση με την υποτιθέμενη απουσία από επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, κάποιας διάταξης με την οποία θα ολοκληρωνόταν η δημιουργία του ξενόγλωσσου προγράμματος σπουδών στα Τρίκαλα. Η απόφαση για τη δημιουργία ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος στην ΣΕΦΑΑ Τρικάλων αποτέλεσε αντικείμενο προηγούμενου νομοσχεδίου και δεν χρειάζεται καμία επιπλέον νομοθέτηση. Ελπίζουμε οι ισχυρισμοί της Συνέλευσης της ΣΕΦΑΑ να οφείλονται σε ελλιπή ενημέρωση και να μην αποτελούν το “φύλο συκής” για να απεκδυθούν ορισμένοι τις ευθύνες τους σε σχέση με την δημιουργία του ξενόγλωσσου “European Department of Sports and Exercise Science”.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας έκανε δεκτή την εισήγηση για την δημιουργία αυτού του ξενόγλωσσου προγράμματος, καθώς η ακαδημαϊκή κοινότητα της ΣΕΦΑΑ Τρικάλων διαβεβαίωνε ότι μπορεί να το φιλοξενήσει και να το λειτουργήσει. Την πρόταση αυτή μάλιστα χαιρέτησαν κι όλοι οι φορείς της πόλης των Τρικάλων. Σήμερα ανακοινώνεται ξαφνικά αδυναμία λειτουργίας από την Συνέλευση της ΣΕΦΑΑ, η οποία αιφνιδίως θέτει θέμα επιπλέον προσλήψεων και περαιτέρω αρωγής από το Υπουργείο. Και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η ΣΕΦΑΑ Τρικάλων στην πρότασή της είχε λάβει υπόψη τις δυνατότητές της ή εάν επιδιώκει εκ των υστέρων την δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων, για να καλύψει ενδεχόμενη απροθυμία της να εργαστεί για την υλοποίηση της πρότασης, την οποία η ίδια κατέθεσε».

Ο Νίκος Λέγκας

Σκληρή σε γλώσσα ήταν η ανάρτηση του πρώην υπουργού Νίκου Λέγκα για τα όσα συνέβησαν

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ OTI ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ… ΕΜΕΙΣ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΧΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΡΕΠΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΑΝ

Μια καθησυχαστική ανακοίνωση σχετικά με την τύχη του περιβόητου διεθνούς τμήματος αθλητικού μάνατζμεντ το οποίο μας προσεφέρθη ως αντιστάθμισμα για την απώλεια των πανεπιστημιακών σχολών, με έκανε να ανησυχήσω περισσότερο και αυτό γιατί:

  1. Ομολογούν ότι υπάρχει πρόβλημα αφού τα ΣΕΦΦΑ δεν δέχονται το αυτονόητο , να λειτουργήσουν δηλαδή μία νέα σχολή, χωρίς καθηγητές, πόρους και γραμματειακή υποστήριξη, πόσο μάλλον όταν αυτή απευθύνεται σε διεθνείς φοιτητές.
  2. Το προτεινόμενο για ίδρυση πανεπιστημιακό μόρφωμα, πέρα από το γεγονός ότι παραβιάζει καραμπινάτα- καθόσον επιβάλλει δίδακτρα- το άρθρο 16 του Συντάγματος (το οποίο σημειωτέον αρνείται να αναθεωρήσει ο Σύριζα!!!), δεν προβλέπεται από καμία διάταξη νόμου η οποία θα ήταν και προδήλως αντισυνταγματική. Έχει συμπεριληφθεί όμως ως … ευχή(!) στην εισηγητική έκθεση ενός νομοσχεδίου η οποία, όπως γνωρίζουν και οι πρωτοετείς φοιτητές της νομικής, δεν είναι δεσμευτική. Με λίγα λόγια βρίσκεται νομικά και συνταγματικά στον αέρα.

Τέλος ανεξήγητα καθησυχαστική είναι και η σιωπή της πλειοψηφίας των φορέων της πόλης η οποία φαίνεται πως ακόμη ασχολείται με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που μας χάρισαν.