Τρίτη 25.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σε σοκ η Τουρκία μετά το αιματηρό χτύπημα – 36 επισήμως oι νεκροί

29.06.2016

Σοκαρισμένη είναι η Τουρκία από το αιματηρό χτύπημα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ενώ αυξημένα είναι απόψε τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την Κωνσταντινούπολη. Οι περισσότεροι νεκροί από την επίθεση στο αεροδρόμιο ήταν Τούρκοι υπήκοοι αλλά υπήρξαν και ξένοι μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με νέες δηλώσεις που έκανε αξιωματούχος μετά τα μεσάνυχτα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος δεν μπόρεσε να δώσει άμεσα περαιτέρω λεπτομέρειες για τις υπηκοότητες των νεκρών και των τραυματιών. Επισήμως, κατά την τρομοκρατική επίθεση σκοτώθηκαν 36 άτομα εκ των οποίων οι 2 είναι αστυνομικοί, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος έκανε λόγο για 147 τραυματίες.

Ωστόσο ο απολογισμός των θυμάτων σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται το Associated Press ανεβάζει τους νεκρούς σε 50.

Οι φωτογραφίες που δημοσιοποιούνται από τα διεθνή πρακτορεία δείχνουν δεκάδες νεκρούς έξω από το αεροδρόμιο το οποίο παραμένει αποκλεισμένο ενώ δεκάδες ασθενοφόρα μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία.

Η Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέστειλε όλες τις πτήσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κωνσταντινούπολης μετά τις επιθέσεις ενώ νωρίτερα για το χτύπημα ενημερώθηκε και ο πρόεδρος Ομπάμα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, μετά την έκρηξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Λίγο αργότερα καταδίκασε την επίθεση και καταλόγισε ευθύνες στις χώρες της Δύσης, στην πρώτη του ανακοίνωση σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ.

«Εάν όλα τα κράτη μαζί δεν δώσουμε τα χέρια, δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα γίνουν πραγματικότητα το ένα μετά το άλλο, τα ενδεχόμενα που σήμερα φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε». «Περιμένουμε από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες, με τις διοικήσεις, τα κοινοβούλια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους να επιδείξουν επιτέλους, αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων» πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν εκφράζει την «ελπίδα», «η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Ατατούρκ να γίνει σημείο καμπής για τον κοινό αγώνα που θα δοθεί εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο, με πρώτες τις δυτικές χώρες».   Ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνει επίσης ότι «είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση αυτή αποσκοπεί όχι σε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά μέσω του πόνου και του αίματος αθώων ανθρώπων, στην προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας στον κόσμο».

Σημειώνεται ότι ακυρώνονται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης έως τις οκτώ το πρωί, όπως ανακοινώθηκε από το αεροδρόμιο. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι οι πτήσεις ακυρώνονται μέχρι τις 03.00 το πρωί.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος σημείωσε πως εκτός από τους 36 νεκρούς, νεκροί είναι και τρεις δράστες που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά. Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Γιλντιρίμ είπε πως η επίθεση έγινε στις 21.22 το βράδυ. Σημείωσε ότι «έχει σημασία το γεγονός ότι η αποτρόπαια επίθεση έγινε σε μια περίοδο κατά την οποία δίνουμε, σε μεγάλο βαθμό με επιτυχία, αγώνα εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατίας και επίσης σε μια περίοδο που αρχίζει η ομαλοποίηση των σχέσεών μας με τους γείτονες μας». Ο Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

Πηγή: www.lifo.gr