Τετάρτη 27.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σε ποια παιχνίδια τζογάρουν οι Τρικαλινοί..;

28.03.2019

Της Ιωάννας Ζωγράφου

Στο λαβύρινθο της κρίσης φαίνεται πως πολλοί βρίσκουν διέξοδο στα τυχερά παιχνίδια , δοκιμάζοντας με τον τρόπο αυτό είτε να πάρουν μερικές οικονομικές ανάσες, είτε να εξασφαλίσουν οικονομικά το υπόλοιπο της ζωής τους. Ειδικότερα, στα Τρίκαλα φαίνεται πως οι κάτοικοι υπακούουν στον άγραφο νόμο «παν μέτρον άριστον», παίζοντας μεν τυχερά παιχνίδια, χωρίς ωστόσο να παραβαίνουν τα όρια, φτάνοντας ακόμη και στον εθισμό, όσον αφορά φυσικά την γενικότερη εικόνα που παρουσιάζει η πόλη των Τρικάλων, διότι σίγουρα η κατάσταση ενδεχομένως να διαφοροποιείται σε μεμονωμένους ανθρώπους. Οι λάτρεις των τυχερών παιχνιδιών στα Τρίκαλα, φαίνεται να δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στο ΚΙΝΟ, κατατάσσοντάς το στην κορυφή των προτιμήσεων των τυχερών παιχνιδιών, τόσο στις νεαρές ηλικίες 22-30, όσο και στους συνταξιούχους. Αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις του τρικαλινού κοινού σκαρφαλώνει και το σχετικά νέο παιχνίδι, που εμφανίστηκε πριν από δύο χρόνια στην αγορά και ονομάζεται φρουτάκια. Τα φρουτάκια λοιπόν, είναι αρκετά δημοφιλές παιχνίδι και ειδικά στις ηλικίες 25-30, στους συνταξιούχους, αλλά και στις γυναίκες. Ακόμη ένα δημοφιλές τυχερό παιχνίδι στα Τρίκαλα είναι φυσικά το πολλά υποσχόμενο τζόκερ, το οποίο φαίνεται να προσελκύει όλο το ηλικιακό εύρος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι Τρικαλινοί συνταξιούχοι δίνουν περισσότερες πιθανότητες κέρδους στο ΚΙΝΟ, ενώ οι νέοι στο Ξυστό. Μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός πως πολλές είναι και οι γυναίκες που κυνηγούν την θεά τύχη, δείχνοντας την προτίμησή τους στο Ξυστό και στα φρουτάκια, ωστόσο όμως διακρίνονται από μια πιο συγκρατημένη και μαζεμένη στάση, συγκριτικά με τους άντρες. Τέλος, να σημειωθεί πως το ποσοστό της τάξης του  30% των παικτών που είναι συνήθως μόνιμοι επισκέπτες του πρακτορείου είναι συνταξιούχοι.

Ώρες αιχμής

Κοσμοσυρροή υπάρχει στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ κατά τις πρωινές ώρες από τις 10:00 έως και τις 14:00 το μεσημέρι, όπου συνήθως συναντάει κανείς ανθρώπους άνω των 40 ετών, καθώς  και συνταξιούχους, οι οποίοι πηγαίνουν περισσότερο για μια μεταξύ τους συνάντηση και διασκέδαση, περνώντας ευχάριστα την ώρα τους στο χώρο του πρακτορείου έως και τρεις ώρες, όπως τόνισε ο Τρικαλινός ιδιοκτήτης πρακτορείου ΟΠΑΠ κ. Χρήστος Κωτούλας.

Ωστόσο, τις απογευματινές έως και βραδινές ώρες, την θεά τύχη φαίνεται πως κυνηγούν οι νεαρότερες ηλικίες, κυρίως στις 18:00 -22:00.

Χρηματικά ποσά

Λογική και σύνεση φαίνεται πως χαρακτηρίζουν τους Τρικαλινούς, καθώς τα χρηματικά ποσά που διαθέτουν σε αυτά τα παιχνίδια κυμαίνονται σε λογικά πλαίσια και επίπεδα. Ειδικότερα, ένας πρωτάρης φαίνεται πως δεν πιστεύει και πολύ στο ρητό «η τύχη του πρωτάρη» και έτσι επιλέγει να ξεκινήσει δειλά δειλά με μικρά ποσά κάθε φορά, που δεν ξεπερνούν τα πέντε ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, και οι συχνοί πελάτες φαίνονται διστακτικοί και επιλέγουν να παίξουν πέντε έως και οχτώ ευρώ ημερησίως, ενώ εξαιρετικά σπάνιες είναι οι περιπτώσεις  που κάποιος θα παίξει το ποσό των 100-300 ευρώ. Φυσικά πάντα υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις που χρήζουν φρένο και γι αυτές τις περιπτώσεις το πρακτορείο φροντίζει να ενημερώνει τους πελάτες για την ύπαρξη γραμμής υποστήριξης.

Οικονομική κρίση

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως η κρίση χτύπησε και τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, καθώς πλέον δεν είναι η χρυσή τους εποχή, χωρίς ωστόσο όμως να βρίσκονται σε δεινή κατάσταση και να μην μπορούν να φέρουν σε πέρας τις υποχρεώσεις του καταστήματος. Τα περιθώρια έχουν στενέψει αρκετά και πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα της απασχόλησης και πρόσληψης προσωπικού, με αποτέλεσμα η προσωπική εργασία να καλύπτει τις περισσότερες ώρες της μέρας, προκειμένου να μένει ανοιχτό το πρακτορείο, όπως επισήμανε ο κ. Χρήστος Κωτούλας. Στη συνέχεια μάλιστα ο νεαρός ιδιοκτήτης πήρε θέση και για το θέμα των πλανόδιων που πωλούν λαχεία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως σέβεται τη δουλειά τους και δεν τους βλέπει ανταγωνιστικά, διότι απευθύνονται σε εντελώς διαφορετικό κοινό, από αυτό που απευθύνεται η νοοτροπία του ΟΠΑΠ, άρα δεν τον επηρεάζουν σε κάτι.