Τρίτη 27.09.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σε κίνδυνο δεκάδες έργα στη Θεσσαλία

22.03.2022

Σύσκεψη τις εργοληπτικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων συγκαλεί σήμερα το Υπουργείο Υποδομών υπό τον κίνδυνο να παγώσουν εκατοντάδες μικρά και μεγάλα τεχνικά έργα σε όλη τη χώρα και δεκάδες εξ αυτών στη Θεσσαλία, λόγω της ραγδαίας αύξησης των υλικών κατασκευής και των καυσίμων.

Μόνο η τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει αυξηθεί κατά 30% τις τελευταίες εβδομάδες, γεγονός που έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω όλες τις εργασίες που απαιτούν χρήση βαρέων μηχανημάτων, όπως π.χ. χωματουργικά έργα, οδοποιίες, έργα ύδρευσης κ.τ.λ. Πρόκειται για εργασίες που δεν καλύπτονται από την αναθεώρηση που έγινε στις τιμές 495 κωδικών υλικών, στο πλαίσιο σχετικής παρέμβασης από το υπουργείο Υποδομών στο τέλος του 2021.

Επιπλέον, ακόμα κι αυτή η αναθεώρηση έχει καταστεί παρωχημένη, καθώς έκτοτε οι τιμές έχουν καταγράψει νέα απότομη αύξηση, λόγω των αναταράξεων που έχει προκαλέσει η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία.

Οπως αναφέρει ο Γιώργος Βλάχος, πρόεδρος του ΣΑΤΕ, «οι συνεχείς ανατιμήσεις των υλικών που ενσωματώνονται στα τεχνικά έργα (σίδηρος, τσιμέντο, ξυλεία, χαλκός, άσφαλτος, πολυαιθυλένιο, PVC, αλουμίνιο, πετρελαιοειδή γενικά κ.λπ.) ακολουθούν φρενήρεις ρυθμούς τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Οι συνεχείς αυξήσεις, που έχουν ξεπεράσει ακόμα και το 100% το τελευταίο διάστημα, είναι αναμφισβήτητο γεγονός. Η κατάσταση επιπλέον έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο μήνα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Εχουμε πλέον φτάσει στο σημείο, εταιρείες προμηθειών να αρνούνται να δώσουν προσφορά για δομικά υλικά. Είναι εμφανές ότι οι τεχνικές εταιρείες βρίσκονται προ αδιεξόδου και ουσιαστικής αντικειμενικής αδυναμίας να προχωρήσουν στην ομαλή εκτέλεση των έργων».

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, πλέον είναι εμφανής ο κίνδυνος διάλυσης πληθώρας συμβάσεων δημοσίων έργων. Για τον λόγο αυτό, ο ΣΑΤΕ ζητεί τη χορήγηση παράτασης των προθεσμιών εκτέλεσης των έργων κατά 4-6 μήνες, ύστερα από αίτηση των εργοληπτικών επιχειρήσεων και τη θεσμοθέτηση ενός σύγχρονου συστήματος αναθεώρησης των τιμών εντός του παραπάνω χρονικού διαστήματος.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφεται σε συμβάσεις μικρών έργων, που αφορούν κυρίως δήμους και περιφέρειες. Τα έργα αυτά έχουν ανατεθεί με σημαντικές εκπτώσεις της τάξεως του 40% ή και ακόμα παραπάνω, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι αδύνατη η εκτέλεσή τους λόγω της τεράστιας ζημίας που θα υποστούν οι ανάδοχοι, ακόμα και με την αναθεώρηση των τιμών που έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο.

Πάντως, φαίνεται πως το υπουργείο Υποδομών έχει αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος, καθώς σήμερα στην προγραμματισμένη συνάντηση με το σύνολο των εργοληπτικών οργανώσεων, θα αναζητηθούν πιθανές λύσεις. Μεταξύ άλλων θα προταθεί η διεύρυνση της αναθεώρησης των τιμών σε περισσότερους κωδικούς υλικών – εργασιών, ώστε να καλύπτονται και κωδικοί που συνδέονται με το ενεργειακό κόστος (π.χ. αδρανή υλικά, τούβλα, μονώσεις, οδοποιία, σκυροδέματα κτλ.).

Σημειωτέον ότι σε χθεσινή παρέμβασή της, η Πανελλήνια Ενωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων πρότεινε μέχρι και την παροχή της δυνατότητας διάλυσης των υφιστάμενων συμβάσεων, στην περίπτωση που οι προϋπολογισμοί των έργων αυξηθούν σε ποσοστό άνω του 18% (λόγω των ανατιμήσεων των υλικών).

thessaliaeconomy.gr

Ετικέτες: ,