Κυριακή 04.06.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σε απόγνωση οι αγρότες με τα κόκκινα δάνεια

07.02.2022

Μπορεί να μην περάσουν στα χέρια funds – μέσω του πακέτου Ariadni – χιλιάδες κόκκινα δάνεια της πρώην ΑΤΕ, που αφορούν αγρότες και συνεταιρισμούς, όμως έχουν αρχίσει να φτάνουν στα χέρια των οφειλετών οι διαταγές πληρωμής και η δέσμευση των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Πολλές οικογένειες αγροτών αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης και αδυνατούν να συνεχίσουν την παραγωγή.

Το χαρτοφυλάκιο Ariadni, το οποίο έχει τεθεί προς πώληση στα funds από την PQH – που είναι ο εκκαθαριστής της πρώην ΑΤΕ – εμπεριέχει 97.000 δάνεια, λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, από 13 υπό εκκαθάριση τράπεζες. Πρόκειται για πώληση «κόκκινων» δανείων, που αφορά 53.000 οφειλέτες. Όμως εκτός του χαρτοφυλακίου Ariadni βρίσκονται τα μη εξυπηρετούμενα αγροτικά δάνεια.

Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αυτό δεν είναι θετικό για τους χιλιάδες γεωργούς, κτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους, που είχαν δάνεια στην πρώην ΑΤΕ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο η κ. Αγγελική Λαλούση, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, «από 31 Ιανουαρίου ο εκκαθαριστής μοιράζει συνεχώς δικόγραφα σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε διαταγές πληρωμής σε γεωργούς, πτηνοτρόφους και κτηνοτρόφους που είχαν παλιά δάνεια στην πρώην Αγροτική Τράπεζα.

Μετά τη διαταγή πληρωμής ο εκκαθαριστής PQH, με βάση το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος, μπορεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες να προχωρήσει σε αναγκαστική κατάσχεση και δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών. Δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού σημαίνει αδυναμία επιβίωσης για τους αγρότες. Και να μην ξεχνάμε ότι σήμερα όλες οι συναλλαγές των αγροτών γίνονται μέσω τραπεζών.

Το πρόβλημα είναι ότι ο εκκαθαριστής δεν δέχεται να προχωρήσει σε κανενός είδους ρύθμιση πληρωμής και διαγραφή κάποιων τόκων. Από το 2018 έχει ξεκινήσει η καταγγελία δανείων.

Θέλω να σας τονίσω ότι με βάση τις βεβαιώσεις πληρωμής, που μας δίνει ο ίδιος ο εκκαθαριστής, οι απαιτήσεις της κάθε οφειλής αφρούν κατά 3/4 τόκους και κατά 1/4 κεφάλαιο. Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα για όλα τα εγγυημένα δάνεια της πρώην ΑΤΕ θα βγουν διαταγές πληρωμής».
agrotypos.gr

Ετικέτες:

[fbcomments]