Κυριακή 03.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σε Αμερικανικά χέρια το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας

03.04.2019 /

Στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Oaktree οδηγείται το μαιευτήριο ΙΑΣΩ, και μαζί το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, μετά την αποδοχή της προσφοράς από το διοικητικό συμβούλιο του ΙΑΣΩ, που έκρινε την προσφορά του 1,5 ευρώ ανά μετοχή «συμφέρουσα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΙΑΣΩ, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας προτίθεται να διατυπώσει θετική γνώμη και να συστήσει στους μετόχους του μαιευτηρίου να αποδεχθούν την προσφορά, ενώ ποσοστό άνω του 35% των μετόχων της εταιρείας έχουν ήδη υπογράψει προσύμφωνα με το αμερικανικό fund αποδοχής της δημόσιας πρότασης.

Με βάση την προσφορά του Oaktree το τίμημα εξαγοράς για το 100% του ΙασΩ φθάνει τα 182 εκατ. ευρώ, εάν και εφόσον την πρόταση αποδεχθεί και η Euromedica, που ελέγχει το 10% της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι η εξαγορά του μαιευτηρίου ΙασΩ αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη επένδυση του Oaktree Capital Management στην Ελλάδα, καθώς πριν από περίπου δύο χρόνια προχώρησε σε εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της Sani S.A. και Ikos S.A. Συμμετοχές διαθέτει επίσης στον ναυτιλιακό κλάδο, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και για την αγορά του real estate στη χώρα μας.

Η είσοδος του Oaktree στο ΙασΩ αποτυπώνει το υψηλό ενδιαφέρον που συγκεντρώνει ο κλάδος της υγείας από μεγάλα επενδυτικά fund και σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η συγκέντρωση στον κλάδο όπου έχει πρωταγωνιστήσει το Hellenic Healthcare Group με τις εξαγορές του «Υγεία», Metropolitan, «Μητέρα», του πρώην ΙασΩ General (Metropolitan General) και «Λητώ», θα έχει και συνέχεια.

Οι συζητήσεις του Oaktree με τη διοίκηση του «Ιασώ» είχαν ξεκινήσει στα τέλη του 2018 και στο διάστημα που μεσολάβησε ολοκληρώθηκε το due diligence, που οδήγησε και στην υποβολή της οριστικής προσφοράς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του μαιευτηρίου την περασμένη Παρασκευή «επιχειρηματικά κεφάλαια που τελούν υπό τη διαχείριση του Oaktree Capital Management L.P. (Oaktree) και εταιρείες συνδεδεμένες με την Oaktree Λουξεμβούργου ενημέρωσαν το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας περί της προθέσεώς τους να υποβάλουν (τα ίδια ή συνδεδεμένο με αυτά νομικό πρόσωπο) προαιρετική δημόσια πρόταση κατά τις διατάξεις του νόμου 3461/2006 με αντικείμενο την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας και με τιμή 1,50 ανά μετοχή».

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Γεώργιος Σταματίου δήλωσε ότι «η συναλλαγή προσφέρει σημαντική υπεραξία στους μετόχους, ενώ ανοίγει μία καινούργια σελίδα για το μέλλον του ομίλου διασφαλίζοντας και ενισχύοντας τη θέση του στην αγορά υγείας προς όφελος των ποιοτικών υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες του, καθώς και προς όφελος των εργαζομένων του και των συνεργαζόμενων ιατρών». Η θετική πρόταση του διοικητικού συμβουλίου θα συνοδευθεί με την έκθεση για το δίκαιο και εύλογο του τιμήματος και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του μαιευτηρίου «η δημόσια πρόταση θα πρέπει να έχει υποβληθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2019». Η υποβολή της δημόσιας πρότασης τελεί υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των σχετικών χρηματοδοτικών συμβάσεων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέρος θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια και ένα μέρος με δανεισμό.

Thessaliaeconomy.gr

[fbcomments]