Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σαράγια: Περιμένουν να γίνουν πράξη οι υποσχέσεις

06.03.2015

Τα Σαράγια είναι μια περιοχή των Τρικάλων, που ευτύχησαν κατά το παρελθόν, να έχουν ανθρώπους που είτε μόνοι τους, είτε μέσω κάποιου φορέα, διεκδικούσαν και πετύχαιναν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη συνοικία τους. Κάτι ανάλογο

συμβαίνει και σήμερα, με τον τοπικό Πολιτιστικό σύλλογο να διαθέτει μέλη ιδιαίτερα δραστήρια και διεκδικητικά για να γίνουν έργα στη συνοικία τους.

Έχουμε ξαναγράψει πως στη θητεία όλων των Δημοτικών αρχών που πέρασαν, έχει δοθεί από τις ίδιες, μεγάλη βαρύτητα στην αξιοποίηση και ανάπτυξη του κέντρου της πόλης και λιγότερο στους συνοικισμούς και τις γειτονιές, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να υστερούν σε έργα υποδομής και ισόρροπης ανάπτυξης. Απ’ αυτό τον κανόνα φυσικά δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν τα Σαράγια, που ακόμη και σήμερα, παρόλο που κατά την άποψη μας, βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από άλλες γειτονιές της πόλης, εντούτοις και δω χρειάζονται πολλά να γίνουν ακόμη.

Ο «Ε.Π.» θέλοντας να καταγράψει και ν’ αναδείξει τα προβλήματα των Σαραγίων, ,μιας περιοχής που διαμένουν 2.500 περίπου κάτοικοι, συνάντησε τα μέλη του Πολιτιστικού συλλόγου κ.κ. Δημήτρη Μπεγλερίδη και Ευθύμιο Κούρεντα, οι οποίοι μας ξενάγησαν στην περιοχή και μας βοήθησαν να γνωρίσουμε καλύτερα, που ίσως να μην είναι ευρύτερα γνωστά. Εμείς ζητάμε δέκα, για να μας κάνουν το ένα, ευχαριστημένοι θα είμαστε και μ’αυτό, αρκεί να μας το κάνουν, μας τόνισαν χαρακτηριστικά.

Μας μίλησαν αρχικά για την πλατεία Φιλοσόφων και τόνισαν την ανάγκη παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη πλατεία από πλευράς της Δημοτικής αρχής. Ο φωτισμός πέριξ της πλατείας είναι ανεπαρκέστατος και μ’ αυτό το δεδομένο όταν πέφτει το σκοτάδι, η πλατεία γίνεται σημείο συνάντησης ανθρώπων του υποκόσμου. Επίσης υπάρχει πρόβλημα με την καθαριότητα, ενώ ελλοχεύει κίνδυνος ατυχήματος όταν σπάζουν τα τεράστια κλωνάρια του πλατάνου. Η γεωπονική υπηρεσία του Δήμου, μπορεί χωρίς κανένα απολύτως έξοδο, να φροντίσει για τα παραπάνω ζητήματα και να φυτευτούν λουλούδια στα σημεία του πρασίνου, για να γίνει η πλατεία πιο ελκυστική στους μικρούς και μεγάλους κατοίκους.

Ένα άλλο ζήτημα, που οι ίδιοι θεωρούν μείζονος σημασίας, είναι η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της ΚΟΜΔΕ, απέναντι από τον ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής.

‘Έτσι όπως είναι σήμερα, βρίσκονται μέσα στην ερήμωση και την εγκατάλειψη και προτείνουν την αξιοποίηση του χώρου, είτε μέσα από τη λειτουργία του μουσικού χωριού, όπως εξαγγέλθηκε, είτε αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, ο χώρος να πάρει τη μορφή ενός πάρκου με παιδική χαρά, όπου θα μπορούν να ψυχαγωγούνται οι κάτοικοι της συνοικίας.

Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα για τους ίδιους είναι η παντελής έλλειψη πεζοδρομίων στους δρόμους που οδηγούν στο ιερό ναό. Το αποτέλεσμα είναι οι άνθρωποι που κατευθύνονται προς την εκκλησία αλλά και άλλοι που αθλούνται, να περπατάνε στη μέση του δρόμου πολλές φορές, κινδυνεύοντας από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Και δω, όπως στις περισσότερες γειτονιές, η περισυλλογή των σκουπιδιών, γίνεται δύο φορές τη βδομάδα .Όμως εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα που δεν είμαι σίγουρος αν τη συναντάμε και αλλού. Ενώ υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών αρκετοί ,δεν υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης και καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να επιληφθούν.

Πρόβλημα επισημαίνουν πως υπάρχει και με τις βροχές, ειδικά σε σημεία όπως είναι αυτό λίγο πιο πέρα από κει που τελειώνουν τα έργα με τη διάβαση του ΟΣΕ αλλά και αλλού. Επειδή τα κράσπεδα είναι απομακρυσμένα, στο σημείο συσωρεύεται πολύ νερό και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος για αυτοκίνητα και πεζούς.

Στη πλευρά που βρίσκονται οι σιδηροδρομικές γραμμές η βλάστηση είναι άγρια κι ανεξέλεγκτη κι επειδή ακριβώς απέναντι βρίσκονται σπίτια, πρέπει να υπάρξει διαμόρφωση του πρασίνου. Δυστυχώς αυτό μέχρι σήμερα γίνεται μόνο με ιδιωτική πρωτοβουλία και με έξοδα των ανθρώπων που μένουν εκεί.

Στο Κηπάκι Σαραγίων αναμένεται το δίκτυο ομβρίων να συνδεθεί τους επόμενους μήνες.

Η κοίτη του Αγιαμονιώτη, στο ύψος των Σαραγίων χρήζει ευπρεπισμού με κόψιμο των χόρτων και κατασκευή μονοπατιών για τους περιπατητές.

Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες στο χώρο που θα κατασκευαστεί η διάβαση στην περιοχή των Σαραγίων του ΟΣΕ και οι κάτοικοι διαμέσω του Πολιτιστικού συλλόγου ζητάνε με την ολοκλήρωση της να γίνει ο απαραίτητος ευπρεπισμός και να μην μείνουν εκεί τα μπάζα για μεγάλο διάστημα, όπως συνήθως γίνεται όταν τελειώνει ένα μεγάλο έργο.

Στα Σαράγια όπως μας είπαν τα μέλη του συλλόγου διαμένει ο κ. Νικόλαος Μαρδάνης, ο οποίος κατέχει μια ξεχωριστή και σπάνια συλλογή λαογραφικού και όχι μόνο υλικού. Επειδή αυτό το υλικό βρίσκεται στο υπόγειο της οικίας του, θεωρούν καλό να παραχωρηθεί από το Δήμο ένας χώρος όπου θα βρει στέγη όλο αυτό το υλικό, για να μπορεί ο κόσμος να το θαυμάζει αλλά να γίνει και πιο γνωστό στο κοινό. Υπόσχεση του «Ε.Π.»είναι το επόμενο διάστημα να έρθουμε σε επαφή με τον κ. Μαρδάνη, να μας μιλήσει για την συλλογή του. Η εβδομαδιαία λαϊκή αγορά στην πλατεία του ΟΣΕ δεν αποφέρει κάποιο όφελος για την περιοχή αλλά ούτε και ζημία, ο πότε οι κάτοικοι δεν έχουν λόγο να εκφράσουν αντιρρήσεις για την λειτουργία της.

Δημήτρης Παδιός