Κυριακή 01.08.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Είναι για τη νεολαία ανόητε

08.02.2016

Με τη παραπάνω φράση τελείωσε τη σύντομη ομιλία της η πρόεδρος του συλλόγου ξενόγλωσσων φροντιστηρίων τη περασμένη Πέμπτη μπροστά από την αίθουσα του επιμελητηρίου. Δεν ήταν απλά ένα σλόγκαν αλλά ήταν μια φωνή διαμαρτυρίας για το μέλλον της νέας γενιάς που εμείς διαμορφώνουμε τώρα.

Είχε ακουστεί λίγα λεπτά πιο πριν από το πρόεδρο του συλλόγου φροντιστών μέσης εκπαίδευσης άλλη μια απεγνωσμένη φωνή  . Μια φωνή που έμοιαζε πιο πολύ με κραυγή καθώς απευθυνόμενος προς τους κυβερνώντες δήλωσε <<πήρατε το χαμόγελο από τα παιδιά μας>>. Η ένταση της φωνής του αλλά και η αγανάκτηση που ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του μαρτυρούσαν το λόγο της παρουσίας του στην απεργιακή κινητοποίηση.

Αμφότερες οι φωνές μιλούσαν για τα παιδιά. Για τα δικά μας παιδιά. Φωνές που πρέπει να τις ακούσουμε γιατί αυτοί βιώνουν τις συμπεριφορές των παιδιών. Βιώνουν το σκυμμένο κεφάλι του μαθητή από την ανέχεια. Αντιλαμβάνονται το φόβο του μήπως και ο δικός του πατέρας μείνει άνεργος. Διαπιστώνουν  καθημερινά ότι ο τόνος της φωνής του ανεβαίνει γιατί πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα που κουβαλά από το σπίτι του. Δικαιολογούν τα αλλοπρόσαλλα χτενίσματα γιατί κάπως έτσι είναι και ο ψυχικός του κόσμος. Προσπαθούν να τον σπρώξουν στη εκπαιδευτική πρόοδο όταν ο μαθητής βλέπει παντού οπισθοδρόμηση.

Αντιλαμβάνονται, άραγε, οι έχοντες τα ηνία αυτής της χώρας ποιους κυβερνούν ;

Η κοινωνία δε κατεβαίνει πια ένα-ένα τα σκαλιά αλλά κουτρουβάλα στη σκάλα. Η αμυχή έγινε πληγή και αρχίζει να φαίνεται το εσωτερικό του δέρματος.

Μαθητές αρχίζουν να εγκαταλείπουν τα σχολεία (30.000 κάθε χρόνο), έξαρση βίας σε αυτά και μετατροπή των ονείρων σε εφιάλτη. Πλέον όποιος καταφέρει και αποκτήσει πανεπιστημιακή μόρφωση  πρέπει να αποχαιρετήσει συγγενείς και φίλους με προορισμό το εξωτερικό ενώ όποιος δεν τα καταφέρει πρέπει να είναι ευχαριστημένος με μισό ωράριο, με μισό μισθό και με μισή ζωή. Επίσης ,υπάρχει και η δυνατότητα να μπορεί να αποκτήσει μια δίμηνη ή οκτάμηνη σύμβαση αφού αποδείξει πρώτα ότι είναι πιο εξαθλιωμένος από τους υπόλοιπους. Βλέπετε, όσο πιο μεγάλος είναι ο χρόνος της ανεργίας τόσο αυξάνονται τα μόρια για να εργαστείς.

Επαγγελματίες βρίσκονται στην εντατική και εσείς τώρα θέλετε να τραβήξετε και το καλώδιο από τη πρίζα. Ζητάτε από ανθρώπους που δε μπορούν να πληρώσουν τις παρούσες εισφορές και ξενυχτούν με το φόβο μη συμβεί κανένα κακό στην οικογένεια τους,  γιατί δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, να σας πληρώσουν πολλαπλάσιες.  Ζητάτε σαν άλλη Μαρία Αντουανέτα να σας δώσει παντεσπάνι αυτός που  παλεύει για το ψωμί του.

Ηλικιωμένοι φέρουν το τίτλο πλέον εξαθλιωμένοι. Ο σεβασμός στη τρίτη ηλικία χάθηκε και αντικαταστάθηκε με το βάρος στο προϋπολογισμό. Βάρος οι γονείς μας μωρέ ; Χάσαμε εντελώς τη συνείδηση μας ;

Στο βάθος, εσείς που νοιάζεστε για όλους αυτούς. Τους κουνάτε το δάκτυλο και τους μιλάτε για την Ελλάδα που εσείς θέλετε. Τα πρότυπα που προσπαθείτε να περάσετε είναι :

1) Του κομματικού στρατού και του κομματικού κράτους. Έλα μαζί μας και θα βολευτείς. Ακόμη και πρωτάκια δημοτικού προτιθέμεθα να αφήσουμε αγράμματα για να βολέψουμε τη δασκάλα (7ο δημοτικό σχολείο Ακροπόλεως).

2)Αν δε θέλεις να σε εξαθλιώσει το κράτος φορολογικά και ασφαλιστικά φρόντισε να το κάνεις μόνος σου. Η δουλειά και το κέρδος που προκύπτει διώκεται.

3)Άσε το μέλλον και κοίταξε το παρόν. Όταν ανακοινώνουν ότι το 52% των οικογενειών ζει με τη σύνταξη δε ξέρω ποιος πρέπει να ντρέπεται περισσότερο.

4) Η υγεία σου δε μας ενδιαφέρει. Κλινικές νοσοκομείων ανοιγοκλείνουν και παροχές μονίμως ψαλιδίζονται. Συμπολίτης στράφηκε στον Ε.Ο.Π.Π.Υ για να αλλάξει η κόρη του τα γυαλιά λόγω μυωπίας μετά από συμβουλή οφθαλμιάτρου. Του  είπαν ότι η οδηγία άλλαξε και θα πρέπει να περιμένει πλέον τρία χρόνια αντί για δύο για τη συγκεκριμένη παροχή. Έτερος συμπολίτης πήγε να αγοράσει θεραπευτικές κάλτσες με σκοπό να ανακουφίσει τους κιρσούς που κληρονόμησε από την εργασία του αλλά του είπαν ότι δε προβλέπεται.

Όχι, δε θα σας περάσει. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που θέλουμε ούτε αυτή που υποσχεθήκατε. Εμπορευτήκατε την ελπίδα και τη πουλήσατε πολύ φθηνά. Ο κόμπος έφθασε στο χτένι. Βγάλατε στις εκπτώσεις τις δικές μας ζωές.  Δε θα σας επιτρέψουμε να κατακρεουργήσετε και το μέλλον των παιδιών μας.

Ευάγγελος Δημ. Σαμαράς