Παρασκευή 23.02.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μάθημα σεξουαλικότητας σε 10χρονα ή σκάνδαλο η ταινία «Αγόρια στα ντους»;

25.05.2023 /

Το ζήτημα του τι ωφελεί και τι όχι τα παιδιά ηλικίας περίπου 10 ετών, ειδικά σε σχέση με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγησή τους, έρχεται με πάταγο στην επικαιρότητα εξαιτίας ενός ήδη πολυσυζητημένου περιστατικού σε δημοτικό σχολείο της Αθήνας. Μια δασκάλα πήρε την πρωτοβουλία να προβάλει στους μαθητές μιας τάξης Ε’ δημοτικού τη σουηδική ταινία μικρού μήκους «Αγόρια στα ντους» («Shower boys»). Κάποιος μαθητής ταράχτηκε, οι γονείς του θορυβήθηκαν και κατέληξαν σε νομικές ενέργειες εις βάρος όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων εκ μέρους της δημόσιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, τον δικηγόρο στον οποίον οι εν λόγω γονείς ανέθεσαν το χειρισμό της υπόθεσης, «πρόκειται περί αισχρής και χυδαίας προπαγάνδας υπέρ της ομοφυλοφιλίας μεταξύ ανηλίκων από τη δασκάλα του σχολείου. Η ταινία ‘Αγόρια στα ντους’ ενισχύει την ομοφυλοφιλία μεταξύ αρρένων. Οι μαθητές που παρακολούθησαν την ταινία έχουν υποστεί σοκ, ενώ ορισμένα παιδιά είχαν αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά όταν επέστρεψαν στο σπίτι τους. Μάλιστα, ένα παιδί είχε πολύ μεγάλη νευρικότητα, βρισκόταν σε σύγχυση, έκανε μέχρι και εμετό».
Ο συνήγορος των γονέων του προαναφερθέντος παιδιού αναφέρει ότι «η δασκάλα που προέβαλε την ταινία στην τάξη, μέχρι στιγμής έχει δεχτεί μόνο συστάσεις από το σχολείο. Κατά τη γνώμη μας, η δασκάλα επιχείρησε να κάνει προπαγάνδα στα 10χρονα. Στην ταινία ο προπονητής των 12χρονων τονίζει ότι πρέπει ‘να γίνουν άντρες’ Στο τέλος της προβολής, οι μαθητές ρώτησαν τη δασκάλα τους για το ‘ηθικό δίδαγμα’ του φιλμ. Εκείνη τους απάντησε πως το νόημα είναι ότι ‘ο προπονητής είναι φασίστας’».

Στο εξώδικό τους, οι γονείς συμπεριέλαβαν τον διευθυντή του σχολείου, το αρμόδιο γραφείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και το ίδιο το υπουργείο Παιδείας. Απαιτούν επίσης να τους γνωστοποιηθεί το κατά πόσον η ταινία «καθίσταται εκπαιδευτικώς εγκεκριμένη και παιδαγωγικώς συμβατή εκ του υπουργείου Παιδείας». Παράλληλα, οι γονείς απαιτούν να ελεγχθεί πειθαρχικά η επιλογή της δασκάλας να προβάλει στα παιδιά μια ταινία αυτού του περιεχομένου.

Ρεπόρτερ του Alpha για την εκπομπή TLIVE ανέφερε την Τετάρτη ότι η ταινία μικρού μήκους «Αγόρια στα ντους» είναι μεν εγκεκριμένη από το υπουργείο Παιδείας και περιλαμβάνεται στη σχετική πλατφόρμα οπτικοακουστικού παιδαγωγικού υλικού. Όχι όμως για παιδιά δημοτικού, αλλά για μαθητές γυμνασίου και άνω.

Σε επικοινωνία που είχε συνεργάτιδα της ως άνω εκπομπής με τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου όπου συνέβη το περιστατικό, εκείνος έμοιαζε ανήξερος, ενώ τερμάτισε την τηλεφωνική συνδιάλεξη με τη δημοσιογράφο, όταν εκείνη τον πίεζε να παραδεχτεί ότι είχαν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες από την προβολή της ταινίας, ο διευθυντής διέκοψε τη συνδιάλεξη.

Δεν έχω προλάβει σήμερα -τώρα μιλούσα και με το υπουργείο Παιδείας, τώρα με πήρανε, εγώ από το πρωί που ήμουν εδώ δεν είχα δει τίποτα» είπε ο διευθυντής, συμπληρώνοντας ότι «τώρα με πήραν από το υπουργείο. Έχουμε λάβει ένα εξώδικο από συγκεκριμένους γονείς ενός μαθητή, το οποίο επειδή έχει κοινοποιηθεί σε ανώτερη αρχή, οπότε κι εμείς περιμένουμε τις ενέργειες αυτής της ανώτερης αρχής. Το υπουργείο Παιδείας θα στείλει προς εμάς, προς τη διεύθυνση του σχολείου κάποια εντολή. Δεν μπορώ να σας πω κάτι άλλο».

Η ταινία

Σε ό,τι αφορά στην ίδια την ταινία «Αγόρια στα ντους», ο δημιουργός της είναι ένας 30χρονος Σουηδός ηθοποιός, σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής, ονόματι Christian Zetterberg. Μαζί με την ομάδα του στην εταιρεία παραγωγής Gråklippan, παράγουν υλικό εστιασμένο σε παιδιά, εφήβους και γενικώς νέους. Επιδιώκοντας να προβάλλουν ιστορίες που κατά κανόνα παραβλέπονται ή αποσιωπούνται.

[fbcomments]