Πέμπτη 18.07.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παπαδόπουλος Σάκης: Διακυβεύεται η τύχη του Ε.Σ.Υ.

31.03.2022

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο κυρώνει τη δωρεά του Ιδρύματος « ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» για δημιουργία νέου Νοσοκομείου
Σπάρτης και παρατείνει την ισχύ μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ευπρόσδεκτη και η νέα δωρεά του Ιδρύματος.

 

Εκείνο όμως που διακυβεύεται αυτή τη τραγική ιστορική περίοδο των πολλαπλών κρίσεων είναι η τύχη του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Τι διαπιστώνουμε ; Ένα μεθοδευμένο κατεδαφιστικό νεοφιλελεύθερο αναθεωρητισμό σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη προοπτική του ΕΣΥ. Η Κυβέρνηση της ΝΔ με τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της μετατρέπει και το νέο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ γνωρίζει τα πλεονεκτήματα του Νομικού ΠροσώπουΔημοσίου Δικαίου. Απέσυρε προσωρινά την απαράδεκτη
κατάργηση της συνταγογράφησης στους 2.500.000 ανασφάλιστους, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Δημιούργησε πρόβλημα για τη μονιμότητα των νέων γιατρών του ΕΣΥ που υπηρετούν επι 5 έτη με νομοθετική τροπολογία που επιβάλλει την επαναπροκήρυξη των θέσεών τους, αντί των ατομικών κρίσεων σε Συνελεύσεις Τομέων. Δημιουργεί μείζον πρόβλημα στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ : για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής, για τη συνέχιση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, για τους γιατρούς που επιθυμούν να είναι ικανοποιητικά αμειβόμενοι δημόσιοι λειτουργοί και όχι επαγγελματίες της υγείας.

Μεθοδεύει τη δυνατότητα ιδιωτικού έργου στα απογευματινά χειρουργεία με αμοιβές 30% από τις τσέπες των ασθενών, καθώς και σε Ιδιωτικές Κλινικές. Μεθοδεύει τη χρησιμοποίηση του σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού των Νοσοκομείων από κερδοσκόπους ιδιώτες επιχειρηματίες, τη μεταφορά των υποστηρικτικών υπηρεσιών καθαριότητας – σίτισης – φύλαξης στους εργολάβους, την αλλαγή του ρόλου του ΕΟΠΥΥ για πριμοδότηση των ιδιωτικών συμφερόντων, τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να κάνουν ιδιωτικό έργο στα Νοσοκομεία, τη κατάργηση επαρχιακών Νοσοκομείων ή Τμημάτων τους.

Μεθοδεύει τη μετατροπή του ΕΣΥ σε υποστελεχωμένο ΕΣΥ – ΣΔΙΤ, την γενικευμένη ιδιωτιοποίηση – εμπορευματοποίηση
του ΕΣΥ σε μια περίοδο που υπάρχει παγκόσμια αναγνώριση του ρόλου των δημόσιων συστημάτων υγείας. Τι άλλο είναι η
ακύρωση όλων των προθέσεων που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση για μόνιμες προσλήψεις λειτουργών του ΕΣΥ : των 4.000 που είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ του 2020, των 4.910 που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση πέρυσι. Τι άλλο είναι η απουσία μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ – των Νοσοκομείων – των ΤΕΠ – της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας – των Κέντρων Υγείας – των Περιφερειακών Ιατρείων στη περίοδο της κορύφωσης της μάχης με τη πανδημία, ότι οι προγραμματισμένες προσλήψεις στις ΤΟΜΥ δεν έχουν γίνει ακόμη, ότι δεν υπάρχει ούτε μια νέα ΤΟΜΥ μετά τις 127 που δημιουργήθηκαν στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο προϋπολογισμός του 2022 έχει μείωση των δαπανών για την υγεία κατά 800 εκατ. ευρώ, ότι κίνητρα για τις άγονες ειδικότητες και τις άγονες προκηρύξεις θέσεων δεν έχουν θεσμοθετηθεί, ότι οι αποδοχές των μαχητών του ΕΣΥ παραμένουν καθηλωμένες, ότι δεν έχει γίνει η ένταξή τους στα
βαριά – ανθυγιεινά επαγγέλματα;

Τι άλλο είναι η αγνόηση των συμπερασμάτων της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα, των τραγικών περιφερειακών ανισοτήτων των υπηρεσιών υγείας, του αθωράκιστου ΕΣΥ, των αποκαλύψεων του ΕΟΔΥ για 16.519 θανάτους από τη πανδημία εκτός ΜΕΘ;

Από τις παρατάσεις ήδη ληφθέντων μέτρων θα ψηφίσουμε όσες από αυτές είναι χρήσιμες. Άλλωστε το 5ο κύμα της πανδημίας συνεχίζεται με πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και υπερβολικό αριθμό νεκρών.

Εξοργιστική όμως είναι η επιλογή της Κυβέρνησης να απολυθούν μετά την 31/12/2022 σχεδόν όλοι οι 15.000 επικουρικοί και συμβασιούχοι μαχητές του ΕΣΥ και να παραμένουν αναξιοποίητοι – απλήρωτοι – εξαθλιωμένοι, χωρίς έστω το 70% των αποδοχών τους ( το έκανε η Ισπανική Κυβέρνηση ), οι 7.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και απειλούνται με απόλυση.

Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων οφείλουν να υλοποιούν τη δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι θα συνεχίζονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και μετά την 31/6/2022 όταν οι οικονομοτεχνικές μελέτες δείχνουν ότι είναι φθηνότερες από τις εργολαβίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη διαρκή φθορά της Κυβέρνησης από τη παταγώδη αποτυχία της να αντιμετωπίσει με στοιχειώδη επάρκεια την υγειονομική κρίση, τις φυσικές καταστροφές, την ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, την αισχροκέρδεια, την αχαλίνωτη ακρίβεια… ανακάλυψε και τη χρησιμότητα των συμμαχικών κυβερνήσεων « όταν το θέλει ο λαός…» ακυρώνοντας τις ψευδαισθήσεις για αυτοδυναμία.

Το σοβαρό όμως ζήτημα είναι οι αξιόπιστες προγραμματικές συγκλίσεις που οδηγούν σε δυνατότητα συμμαχικής διακυβέρνησης. Μπορεί να βρεί συμμάχους η ΝΔ για τη κατεδάφιση του ΕΣΥ, για την ακύρωση της φιλοσοφίας του ιδρυτικού νόμου του ΕΣΥ, για τη μετατροπή της υγείας από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα που πουλιέται με τους νόμους της αγοράς, για περαιτέρω αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας που βρίσκονται και σήμερα στο απαράδεκτο 40% των συνολικών;

Εμείς, προτείνοντας τη συμμαχική εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση στα άλλα προοδευτικά Κόμματα όταν ηττηθεί η ΝΔ, εκτιμούμε ότι η υπεράσπιση του ΕΣΥ, του κοινωνικού κράτους, της υγείας ως πρωταρχικό κοινωνικό δικαίωμα – δημόσιο αγαθό, η προώθηση αποτελεσματικών κυβερνητικών παρεμβάσεων με επιδίωξη το ολοκληρωμένο – ποιοτικό – ανθωποκεντρικό ΕΣΥ, είναι θεμελιώδη ζητήματα για προγραμματικές αξιόπιστες κυβερνητικές συγκλίσεις.

[fbcomments]