Τρίτη 10.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σακελλαρίδης: Δεν θα εισπραχθεί ΕΝΦΙΑ για το 2015

31.03.2015

Τη θέση ότι έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις και το Eurogroup πρέπει να συνεδριάσει σύντομα εξέφρασε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ αναφορικά με τη διγνωμία που έχει προκύψει μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό δήλωσε με βεβαιότητα πως αυτός «δεν θα εισπραχθεί για το 2015».

Ο κ. Σακελλαρίδης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, εξέφρασε αισιοδοξία «ότι θα υπάρχει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις». Υποστήριξε επίσης ότι «το Eurogroup πρέπει να γίνει σύντομα, θα είναι χρήσιμο» και πρόσθεσε ότι «στο αυριανό Euro Working Group θα γίνει ενημέρωση μέσα από τους θεσμούς που διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες, όπου έχει γίνει πολύ δουλειά. Εκτιμάμε, θέλουμε και υπάρχουν οι προϋποθέσεις ότι θα γίνει άμεσα συνεδρίαση του Eurogroup».

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της κυβέρνησης στον τομέα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, αλλά και τις κόκκινες γραμμές, απάντησε: «Οι απαντήσεις έχουν δοθεί, η στάση της κυβέρνησης και του κάθε κόμματος μπορεί να κριθεί από τον κόσμο. Επιχειρήματα για τη συμφωνία έχουν ειπωθεί και από τις δύο πλευρές. Η πολιτική του μνημονίου έχει τελειώσει. Αυτό που είπε και χθες ο κ.Τσίπρας είναι ότι δεν μπορείς να σφίξεις άλλο το ζωνάρι, η λιτότητα τελείωσε. Σε μια διαπραγμάτευση και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις. Οι κόκκινες γραμμές είναι οι συντάξεις, τα εργασιακά και η αύξηση ΦΠΑ».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση με το δίλημμα «αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ ή καταβολή συντάξεων και μισθών», απάντησε ότι «δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε δίλημμα, συντάξεις ή ΔΝΤ. Ό,τι κάνουμε το κάνουμε διασφαλίζοντας ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, δεσμεύτηκε ότι «η κυβέρνηση δε θα τον εισπράξει για το 2015» αφού θα καταργηθεί, εξηγώντας ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί ένας άλλος νόμος για την ακίνητη περιουσία, ο οποίος όμως «θα πρέπει να είναι σωστά μελετημένος και να «κουμπώσει» πάνω σε πραγματικά στοιχεία της οικονομίας».

Για τον έλεγχο των καταθέσεων ο κ. Σακελλαρίδης, είπε: «Όλοι γνωρίζουμε ποιοι έχουν βγάλει λεφτά στο εξωτερικό. Έχουν προκύψει πολλές λίστες και το ερώτημα είναι τι γινόταν τον τελευταίο καιρό. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία από την κ.Βαλαβάνη και τον κ.Νικολούδη. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν μαύρα χρήματα».

Τέλος, αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, τόνισε ότι «ο Πρωθυπουργός παρουσίασε όλα τα βήματα, εξήγησε τα βήματα που έγιναν μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα».
Μάρδας: Βλέπω συμφωνία αύριο με τους δανειστές
Την εκτίμηση ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές ακόμα και αύριο, Τετάρτη, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στο Mega.

Όπως ανέφερε, και με βάση τις πληροφορίες που έχει, οι δανειστές δεν πρόκειται να κωλυσιεργήσουν στις διαπραγματεύσεις. «Τη βλέπω τη συμφωνία ακόμη και αύριο» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «θα έχουμε μια εφαρμογή ενός νόμου όμοιου με τον ΕΝΦΙΑ λίγο αργότερα, όχι τον ΕΝΦΙΑ», ενώ διασαφήνισε ότι ο κόσμος φέτος θα πληρώσει «κάτι άλλο» και όχι τον ΕΝΦΙΑ.

 

Πηγή:ethnos.gr