Πέμπτη 07.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ρουκετοπόλεμος – Χίος: Οι εικόνες που εντυπωσίασαν το Hollywood

17.04.2023 /

Η Χίος περιμένει να δει την «εξαργύρωση» της δημοσιότητας το προσεχές καλοκαίρι. Παράγοντες του νησιού ευελπιστούν σε αυξημένες αφίξεις. Ο ρουκετοπόλεμος μεταδόθηκε ζωντανά στο Hollywood και άφησε όπως φαίνεται τις καλύτερες εντυπώσεις.

Πολλά δημοσιεύματα κάνουν αναφορά στις ομορφιές του νησιού και τονίζεται πως στη Χίο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μπάνιο σε πανέμορφες παραλίες και να δοκιμάσουν εκλεκτά πιάτα της τοπικής και ελληνικής κουζίνας.

Έφυγαν τα συνεργεία με ειδικη πτήση charter Airbus A320 της Aegean το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα κατενθουσιασμενοι με το έθιμο και τη Χίο, οι εκπρόσωποι του Hollywood. Ο ρουκετοπόλεμος που μεταδόθηκε ζωντανά τους άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Όπως έλεγαν στο chiosin.gr, είχαν φοβερές λήψεις από κάμερες αλλά και από drone και πολλοί δήλωσαν αποφασισμένοι να επισκεφθούν το νησί στο μέλλον με τις οικογένειές τους.

Ο ρουκετοπόλεμος διαφήμισε την Χίο και ενόψει καλοκαιριού υπάρχει αισιοδοξία για αφίξεις που θα κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.

Η ιστορία του ρουκετοπόλεμου

Ο ρουκετοπόλεμος είναι τοπική παραδοσιακή εκδήλωση, η οποία διεξάγεται κάθε Πάσχα στην κωμόπολη Βροντάδος στη Χίο. Δύο αντίπαλες ενορίες στην πόλη ξεκινούν ρουκετοπόλεμο πετώντας δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες, με στόχο η μία να χτυπήσει το καμπαναριό της εκκλησίας από την άλλη πλευρά. Οι ρουκέτες είναι ξύλινα ραβδιά γεμισμένα με μείγμα που περιλαμβάνει πυρίτιδα.

Οι δύο αντίπαλες ενορίες είναι οι εκκλησίες Αγίου Μάρκου και Παναγίας Ερυθιανής. Έχουν χτιστεί στις άκρες δύο λόφων, περίπου 400 μέτρα μακριά η μία από την άλλη. Τα άμεσα χτυπήματα για κάθε καμπαναριό υποτίθεται ότι υπολογίζονται για να καθοριστεί ο νικητής την επόμενη μέρα, αλλά κάθε ενορία πάντα υποστηρίζει ότι κέρδισε.

Το αποτέλεσμα από αυτή τη φαινομενική διαφωνία είναι ότι και οι δύο κοινότητες συμφωνούν να διευθετήσουν το σκορ του επόμενου έτους και έτσι η αντιπαλότητα διαιωνίζεται. Τα κτίρια των εκκλησιών και τα γύρω κτίρια πρέπει να προστατευτούν με φύλλα μετάλλων και πλέγμα για την περίσταση. Αρκετοί κάτοικοι είναι κατά του εθίμου, αλλά είναι μια σημαντική πηγή τουριστικού εισοδήματος για την περιοχή.

 

https://www.youtube.com/watch?v=jFMn3Xq495E&t=1s&ab_channel=chiosin

Larissanet.gr

[fbcomments]