Δευτέρα 02.08.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ROSSONERO: Η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα

16.11.2020 /

Υγεία – Αλληλεγγύη – Ελευθερία Οι εξεγέρσεις δε μπαίνουν σε μουσεία

Τασσόμαστε υπέρ των  διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείο με πλήρη τήρηση των μέτρων προστασίας. Θεωρούμε επίσης σοβαρά τα επιχειρήματα όσων εκτιμούν ότι φέτος δεν πρέπει να γίνει η πορεία για υγειονομικούς λόγους.

Με τα τελευταία όμως «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της Κυβέρνησης, το μείζον ζήτημα δεν είναι πια η πορεία του Πολυτεχνείου, αλλά κατεξοχήν  τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Γιατί, τα στοιχειώδη πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα απειλούνται:

  • Όταν η αστυνομία απαγορεύει τις συναθροίσεις χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα, παραβιάζοντας το άρθρο 11 του συντάγματος.
  • Όταν απειλούνται με συλλήψεις αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων και βουλευτές.
  • Όταν συλλαμβάνονται πολίτες για πρόκληση σε διέγερση σε ανυπακοή, επειδή μοίραζαν προκηρύξεις που καλούσαν στην πορεία του Πολυτεχνείου, η οποία όμως εκείνη τη στιγμή δεν είχε απαγορευτεί ακόμα.
  • Όταν πολίτες καλούνται σε ανάκριση στην αστυνομία γιατί έκαναν αναρτήσεις που καλούσαν στην πορεία.
  • Όταν στέλεχος της ΝΔ μιλάει για αριστερούς που “θα φορτωθούν στα τρένα”, υπονοώντας το Άουσβιτς.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αντισταθμίσει την παταγώδη  αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας, προτάσσοντας την ακροδεξιά ατζέντα του αυταρχισμού. Είναι εξίσου προφανές ότι χρησιμοποιεί τους υγειονομικούς κινδύνους προσχηματικά για την επιβολή ενός ιδιότυπου καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή που απαγορεύονται οι συναθροίσεις για το Πολυτεχνείο, επιτρέπεται ο συνωστισμός στους χώρους δουλειάς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αυτοί δε που συνελήφθησαν στο Πολυτεχνείο για παραβίαση των υγειονομικών κανόνων, στοιβάχτηκαν στη ΓΑΔΑ σε κελιά όπου οι υγειονομικοί κανόνες γίνονται κουρέλι. Εν ολίγοις, για μια ακόμα φορά η Εξουσία χρησιμοποιεί μια πραγματική απειλή για αλλότριες σκοπιμότητες, δηλαδή για να ενισχύσει τη θέση της σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών.

Μπροστά σε αυτή τη συνθήκη, κανείς/καμία δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός/ή, ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει για την πορεία του Πολυτεχνείου.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο

με αγώνες για την Υγεία, την Παιδεία, την Εργασία,

τα Δικαιώματα