Παρασκευή 25.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πρωτιά του 7ου λυκείου για την κατασκεύη του υδρορομπότ

04.10.2015 /

Ακόμη μια διάκριση και μάλιστα η πρώτη ήρθε για 7ο Λύκειο Τρικάλων. Πιο συγκεκριμένα την 1η θέση έλαβε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής (στην κατηγορία open Λυκείου) η ομάδα ρομποτικής του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων (B.E.A.S.T.), για το ρομποτικό όχημα WA.TE.x. (Water and Temperature Explorer), το οποίο πραγματοποιεί περιβαλλοντικές μετρήσεις σε έναν άγνωστο πλανήτη.
Το συγκεκριμένο όχημα αποτελείται από ένα ρομπότ Lego EV3 και τον μικροελεγκτή Arduino, στα οποία έχουν ενσωματωθεί:
– Πεχάμετρο για την ανάλυση του ph του νερού
– Αισθητήρας θερμοκρασίας
– μετρητής μεθανίου
Τo WA.TE.x. λειτουργεί μέσω σύνδεσης WiFi και έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει τις μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες απεικονίζονται σε γράφημα μέσω κατάλληλου λογισμικού.


Συγχαρητήρια Παπαστεργίου

Ο κ. Παπαστεργίου σε μήνυμά του, εκ μέρους των τρικαλινών, τονίζει:
«Παρόμοιες διακρίσεις σε έναν τόσο καινοτόμο και προχωρημένο τεχνολογικώς τομέα, μαρτυρούν τη δουλειά που γίνεται στα σχολεία. Διακρίνεται πλέον, ότι το μεράκι των καθηγητών, η επιμονή των μαθητών, η βοήθεια από την οικογένεια, αποτελούν παράγοντες που δείχνουν τον δρόμο της ελπίδας για τη χώρα μας Κι αν τώρα το γκρίζο κυριαρχεί, τέτοιες ειδήσεις μας κάνουν να χαμογελούμε, να ελπίζουμε και να επιλέγουμε να δείχνουμε εμπιστοσύνη στη νέα γενιά. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους/ες τους συμμετέχοντες και καλή επιτυχία στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ντόχα του Κατάρ!».

Το ρομπότ

Βυθίζεται στα νερά του Ληθαίου και καταμετρά τα όσα «βλέπει», τα όσα υπάρχουν, την άσχημη ή την καλή εικόνα των ποταμών, ερευνά την κοίτη του ποταμού και καταγράφει τη θερμοκρασία και τη φωτεινότητα του νερού. Πρόκειται για το υδρορομπότ, το οποίο κατασκεύασαν μαθητές της ομάδας Υδρορομποτικής του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων.

Μάλιστα η κατασκευή παρουσιάστηκε στην Βραδιά του Ερευνητή συγκεντρώνοντας την προσοχή των επισκεπτών. Η ομάδα χωρίστηκε σε υποομάδες (δημιουργίας αφίσας, δημιουργίας και ενημέρωσης ιστοτόπου, προβολής και δημοσίων σχέσεων) και ξεκίνησαν την κατασκευή του οχήματος. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που λειτουργεί με τρεις μικρούς κινητήρες, οι οποίοι με λιωμένο κερί συγκολλούνται στον κεντρικό μηχανισμό. Αυτός ο μηχανισμός έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης υποβρύχιων μετρήσεων και ήδη έχει ελεγθεί πειραματικά,ενώ τοποθετήθηκε και η κάμερα .

Τα υλικά για την κατασκευή του χορηγήθηκαν από το «Ίδρυμα Ευγενίδου» στα πλαίσια του προγράμματος «Hydrobot».Το υποβρύχιο όχημα (Remoted Operated Vehicle -ROV) είναι φτιαγμένο από απλά υλικά, μπορεί να πάει όσο βαθιά επιθυμεί ο δημιουργός του, εξερευνά τον πυθμένα της θάλασσας, της λίμνης ή του ποταμού και με με τη βοήθεια αισθητήρων και άλλων συσκευών μπορεί να κάνει μετρήσεις βάθους, να λάβει δείγματα νερού για ανάλυση, αλλά και να τραβήξει μοναδικές υποβρύχιες φωτογραφίες ή video.

Οι μαθητές κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν Σύστημα Καταγραφής Δεδομένων (Data Logging) για την μέτρηση και καταγραφή της θερμοκρασίας και της φωτεινότητας, χρησιμοποιώντας έναν μικροελεγκτή Arduino. Ενώ τοποθέτησαν κάμερα υψηλής ανάλυσης, η οποία μεταδίδει ζωντανή εικόνα από το “Argolith”.

Η υλοποίηση έγινε στα πλαίσια Περιβαλλοντικού προγράμματος Σχολικού Έτους 2014-2015 με τίτλο “Βουτώντας με το hydrobot στα νερά του Ληθαίου ποταμού: Κατασκευή υποβρυχίου ρομπότ και χρήσης του σε έρευνα πεδίου για λήψη επιστημονικών μετρήσεων”.

Επίσης,η ομάδα ρομποτικής του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων κατασκεύασε τον WA.TE.x. (Water and Temperature Explorer), ένα αυτόνομο προγραμματιστικά ρομπότ, το οποίο αποτελείται από Lego EV3 και κύκλωμα Arduino, στο οποίο έχει ενσωματωθεί πεχάμετρο για την ανάλυση του ph του νερού, αισθητήρας θερμοκρασίας και αισθητήρας μεθανίου.

Μέσω σύνδεσης WiFi το συγκεκριμένο robot έχει την δυνατότητα να μεταδίδει τις μετρήσεις των παραπάνω αισθητήρων σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες απεικονίζονται σε γράφημα μέσω κατάλληλου λογισμικού στην οθόνη του υπολογιστή.