Κυριακή 15.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Recep Tayyip Erdoğan … ο θεούλης Ερντογάν

27.07.2016

Κωνσταντίνου Αντ. Κρεμμύδα

Διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός της χώρας από το 2003 έως το 2014, για τρεις συνεχόμενες θητείες. Επίσης διετέλεσε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης (1994 – 1998). Από τον Αύγουστο του 2014 είναι πρόεδρος της Τουρκίας.  Υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Με τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2014 ο Ερντογάν έγινε ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που εκλέχθηκε από το λαό.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης το Κόμμα της Ευημερίας κρίθηκε παράνομο από το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν ο Ερντογάν έγινε ένας από τους κύριους ομιλητές. Τον Δεκέμβριο του 1997, σε διαδήλωση στην περιοχή του Σιίρτ, ο Ερντογάν απήγγειλε ένα ποίημα του Τούρκου εθνικιστή ποιητή των αρχών του 20ου αιώνα Ζιγιά Γκιοκάλπ.  Η δημόσια ανάγνωση του συγκεκριμένου ποιήματος θεωρήθηκε από το δικαστήριο ως προτροπή για τέλεση αδικήματος και υποκίνηση σε θρησκευτικό ή φυλετικό μίσος (άρθρο 312/2 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα). Ο Ερντογάν ωθήθηκε σε παραίτηση από την θέση του δημάρχου το 1998 και τελικά καταδικάστηκε το 1999 σε δεκάμηνη φυλάκιση, που συνοδεύτηκε από αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων για το συγκεκριμένο διάστημα. Η ποινή του ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουλίου 1999. (πηγή:Wikipedia).

Για να εξηγούμαστε δεν είμαι ούτε Τουρκολόγος ούτε στρατιωτικός αναλυτής. Απλά με τη ματιά του απλού πολίτη που παρακολουθεί τα γεγονότα της γειτονικής χώρας με ενδιαφέρον και σε μια ανάλυση φτωχή πρώτου επιπέδου, ένα είναι τo ερώτημα που επικρατεί.

Και το ερώτημα δεν αφορά τίποτε άλλο παρά  την πηγή του πραξικοπήματος της προηγούμενης εβδομάδας. Το έκανε ο Ερντογάν ή το παράλληλο τουρκικό κράτος του Γκιουλέν που αναπληρώνει σε μεγάλο βαθμό το βαθύ κράτος της Τουρκίας που μπήκε στην άκρη από την πολιτική του Ερντογάν ή τελικά συνδυασμός εσωτερικών και  ξένων παραγόντων και ξένων υπηρεσιών ως αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στην περιοχή του ISIS;

Αν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου το οργάνωσε ο ίδιος με την συγκατάθεση ξένων παραγόντων και αυτό δεν αποδειχτεί με στοιχεία τότε θα έχει κάνει τη μεγαλύτερη μυστική διπλωματική επιτυχία καθώς η εξέλιξη της αποτυχίας του έδωσε το δικαίωμα να εξαπολύσει το μεγαλύτερο προγκρόμ στους πολιτικούς του αντιπάλους και να εδραιωθεί περαιτέρω όταν τα προβλήματα της Συρίας και των Κούρδων έχουν μεγιστοποιηθεί. Αυτό το σενάριο βέβαια έχει και τις λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με την εμπλοκή των ΗΠΑ ή της Ρωσίας καθώς οι μεν πρώτοι προωθούν τη δημιουργία Κουρδικού κράτους, ασχέτως αν ακόμη δεν προτείνουν και εδάφη της Τουρκίας, οι δε δεύτεροι διατάραξαν εντόνως τις διπλωματικές σχέσεις μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την πολεμική μηχανή της Τουρκίας στα σύνορα της Τουρκίας – Συρίας. Σε αυτή την περίπτωση πιθανότερο είναι το πραξικόπημα να οργανώθηκε από τον ίδιο… για να γίνει από γραφικός σουλτάνος… ένας μικρός θεούλης.

Το δεύτερο σενάριο είναι η οργάνωση του πραξικοπήματος από τον ίδιο τον σουλτάνο χωρίς την συνδρομή ξένων δυνάμεων με στόχο πάλι των εκτοπισμό των πολιτικών του αντιπάλων. Και σε αυτή την περίπτωση ο στόχος επετεύχθη. Η επιχείρηση των εκκαθαρίσεων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και δεκάδες χιλιάδες διώξεων και φυλακίσεων έχουν λάβει ήδη χώρα. Ταυτόχρονα έχουν ανακληθεί οι άδειες  όλων των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών που έχουν δεσμούς με το αντιπολιτευτικό κίνημα, οι υποστηρικτές του οποίου κατηγορούνται για την απόπειρα του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη χώρα.

Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ότι έλαβε την απόφαση σε έκτακτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στη χώρα στις 15 Ιουλίου. (πηγή:CNN)

Ο Ερντογάν ήδη έχει εγκαταστήσει ένα ιδιότυπο στρατιωτικό νόμο με τις ευλογίες των οπαδών και τις ξένες δυνάμεις ακόμη να μην έχουν αποφασίσει για την στάση που πρέπει να κρατήσουν.

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο αρχικό ερώτημα. Στη περίπτωση που το πραξικόπημα οργανώθηκε από τους στρατιωτικούς τότε αποδεικνύεται ότι ο Ερντογάν στα χρόνια της εξουσίας δούλεψε πολύ βαθιά για την εξάλειψη του κοσμικού κράτους. Είναι αλήθεια πως ήταν το πλέον αποτυχημένο πραξικόπημα με πολλά σφάλματα, από την ώρα της έναρξής του μέχρι και την αποτυχία της αποστολής εξόντωσης του Ερντογάν και τον έλεγχο των καναλιών. Ο σουλτάνος πολύ γρήγορα ξέφυγε, χρησιμοποίησε τα social media που τόσο κυνηγούσε και κατόρθωσε να βγάλει στους δρόμους τους σκληρούς οπαδούς του. Οι στρατιωτικοί πήραν στο λαιμό τους και εξέθεσαν επικίνδυνα χιλιάδες κόσμο. Τα θύματα είναι απροσδιόριστα, οι διώξεις χιλιάδες και οι φυλακισμένοι έχουν αβέβαιο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση ο Ερντογάν καθιερώνεται ως το πλέον ισχυρό άνδρα της ανατολής με τον δυτικό κόσμο πολύ αχνά να εκφέρει αντίρρηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους στασιαστές.

Είπαμε…θεούλης…

Υ.Σ. Ο Ανενεργός θα επιστρέψει από Σεπτέμβριο …Θεού θέλοντος  και Κοντού επιτρέποντος ! Καλή ξεκούραση ταλαιπωρημένοι μου αναγνώστες!