Σάββατο 30.09.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Καταπέλτης κατά Μαράβα ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου

04.04.2017

Μπορεί να κάθεται για πρώτη φορά στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης, ο δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό της μείζονος αντιπολίτευσης του Κώστα Κουφογάζου, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, λέει τα πράγματα έξω από τα δόντια. Δηλώνει απογοητευμένος, χαρακτηρίζει την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και των ομάδων μη… δημοκρατική, κατηγορεί την δημοτική αρχή για εγκατάλειψη του ορεινού όγκου, αλλά και για τις σχέσεις συμβούλων της δημοτικής αρχής με επιχειρηματικές δραστηριότητες ιδίων, χαρακτηρίζοντας τες βέβαια νόμιμες αλλά όχι και ηθικές. Τέλος δεν διστάζει να βάλει τον Κουφογάζο στην… άκρη και να ζητήσει να βρεθεί επικεφαλής μέσα από την ομάδα, άσχετα με το τι θα γίνει στις εκλογές.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ

 Κ Παπακωνσταντίνου, πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος και μετά από 2,5 χρόνια στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου από την πλευρά της αντιπολίτευσης, είναι αυτό που περιμένατε;

Σίγουρα δεν είναι αυτό που περίμενα κ. Κοντέ, Αυτό που με απογοήτευσε περισσότερο είναι ότι το Δ.Σ.. λειτουργεί όπως και η κεντρική εξουσία του τόπου μας. Τάζουμε πολλά κάνουμε ελάχιστα, προσέχουμε τους δικούς μας ανθρώπους και για το κοινό η γνωστή καραμέλα βρήκαμε καμένη γη, δεν υπάρχουν χρήματα, κλπ.

Πως κρίνεται τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;

Το Δημοτικό Συμβούλιο λειτουργεί κατά την άποψή μου με έναν εκβιαστικό τρόπο παρά δημοκρατικό. Όταν ακούς από συναδέλφους τις προτάσεις: Επιθυμία δημάρχου, εντολή δημάρχου, γραμμή ομάδας, αυτόματα η προσωπικότητά σου μειώνεται και ενώ βλέπεις πολλούς νέους συμβούλους να μη συμφωνούν στην ουσία με πολλά θέματα, στο τέλος να αναγκάζονται να τα ψηφίζουν.

Ως Δημοτικός Σύμβουλος του ορεινού όγκου είστε ικανοποιημένος από την δημοτική αρχή για το έργο της στην περιοχή σας;

Ο ορεινός όγκος είναι καταδικασμένος από την ημέρα της συνένωσης στον δήμο Πύλης. Κ Κοντέ υπάρχει μια αντίληψη ότι βάζοντας 10 λάμπες και μαζεύοντας 10 σκουπίδια, ότι είναι εντάξει απέναντι στους κατοίκους αυτών των χωριών. Για όλους βρίσκονται χρήματα και παροχές εκτός από τα ορεινά. Υπάρχουν χωριά στα ορεινά που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο digea και οι κάτοικοι αναγκάζονται να βλέπουν μόνο 2-3 κανάλια και αυτά αναλογικά και αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία της τηλεόρασης και της συντροφιάς σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν μείνει πίσω και δεν έχουν ερημώσει τα χωριά. Υπάρχουν νέοι σε ηλικία άνθρωποι αλλά και όσοι επισκέπτονται τα χωριά, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και όχι μόνο ως ψυχαγωγία, αλλά και ως δουλειά με αποτέλεσμα να αναγκάζονται και αυτοί να καταφύγουν στα αστικά κέντρα.

Υπάρχουν οικισμοί που οι δρόμοι έχουν καταντήσει κατσικόδρομοι και η πρόσβασή τους είναι σχεδόν αδύνατη ειδικά τον χειμώνα. Από πλευράς πολιτισμού η Δημοτική Αρχή έχει εγκαταλείψει εντελώς τον ορεινό όγκο αφού οι εκδηλώσεις που έγιναν μέχρι σήμερα μετριούνται στα δάχτυλα τους ενός χεριού. Υπάρχουν μελέτες των προηγούμενων δημοτικών αρχών που ουσιαστικά έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων, με την αιτιολογία πως δεν υπάρχουν χρήματα. Για παράδειγμα τα Στουρναρέικα από όπου κατάγομαι κυριολεκτικά βουλιάζουν και σε λίγο θα γίνουν δεύτερο Ροπωτό, με την δημοτική αρχή να σφυρίζει αδιάφορα.

Αυτό που δεν κατανοεί ο κ. Μαράβας και οι σύμβουλοί του, είναι ότι εκεί υπάρχουν άνθρωποι – ήρωες που προσπαθούν να κρατήσουν τα χωριά μας ζωντανά. Αλλά κ Κοντέ για κακή μας τύχη έχουμε λίγους ψηφοφόρους και εκεί πιστεύω οφείλεται η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής.

Κατά καιρούς είχαμε καταγγελίες από την αντιπολίτευση για τις σχέσεις συμβούλων της δημοτικής αρχής με επιχειρηματικές δραστηριότητες ιδίων ή συγγενικών τους προσώπων, οι οποίες ευνοήθηκαν. Ισχύει αυτό;

Κ. Κοντέ σε πολλές περιπτώσεις πιστεύω πως το νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Αυτό βεβαίως και ισχύει και δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, είναι το ποιος ελέγχει ποιον. Πως μπορεί ο ίδιος ο αντιδήμαρχος να ελέγξει την ίδια του την επιχείρηση σε αστοχία υλικού, σε αστοχίες κατασκευαστικές, σε λάθη οικονομικά και σε πολλά άλλα. Πως μπορεί σε τελική ανάλυση κανείς να κάνει μια παρατήρηση, στη συνεργαζόμενη επιχείρηση με τον δήμο που είναι στα χέρια του ξάδερφου, του γαμπρού ή του κολλητού; Πρέπει να μπεις επίσης στην ψυχολογία του δημοτικού υπαλλήλου που καλείται να ελέγξει μια τέτοια επιχείρηση, γνωρίζοντας τι υπάρχει πίσω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτής. Άρα, βλέποντας όλα αυτά κάνει πολλούς πολίτες να πιστεύουν ότι ο λόγος της ενασχόλησης μερικών με τα κοινά είναι για οικονομικούς ουσιαστικά και μόνο λόγους. Προσωπικά από την πρώτη μέρα της εκλογής μου, παρότι αντιπολίτευση, σταμάτησα κάθε οικονομική συναλλαγή με τον δήμο ως επιχειρηματίας, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσα να ασκήσω την παραμικρή κριτική.

Μεγάλη ένταση επίσης δημιουργήθηκε και για το θέμα των σφαγείων, όπου εκεί υπάρχει συγγενική σχέση του δημάρχου. Ποια είναι η γνώμη σας;

Με το θέμα των σφαγείων η Δημοτική Αρχή άνοιξε τον ασκό του Αιόλου αλλάζοντας το προεκλογικό της σύνθημα από «Πρώτα ο άνθρωπος» σε «Ο δικός μας άνθρωπος». Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα! Στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο κάθε χρόνου να ψηφίζει η δημοτική αρχή τη διατήρηση του 20% των τελών στη ΔΕΗ με την αιτιολογία ότι ο δήμος έχει οικονομικά προβλήματα και στη δεύτερη συνεδρίαση να ψηφίζουμε τη μείωση του ενοικίου των δημοτικών σφαγείων. Αν αυτό δεν είναι ενάντια σε αυτό που λέγεται ήθος, τότε τι είναι; Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση παρέστησαν όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ασκώντας ουσιαστικά ψυχολογική πίεση στο σώμα για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Επίσης δεν υπήρχε καν εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου. Αν αυτό είναι νόμιμο δεν το ξέρω, αν ηθικό ή ανήθικο θα το αφήσω να το κρίνει ο καθένας.

Πάμε όμως λίγο και σε σας. Υπάρχει αντιπολίτευση; Ο επικεφαλής σας και πρώην δήμαρχος κ. Κουφογάζος είναι άφαντος.

Αντιπολίτευση υπάρχει και αυτή γίνεται στα έδρανα του συμβουλίου. Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι η συστηματική απουσία αρκετών συμβούλων μας. Αυτό βέβαια είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να το λύσει μόνο ο επικεφαλής του συνδυασμού ο κ. Κουφογάζος. Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει το συντομότερο να βρεθεί επικεφαλής από τη βάση ομάδας, ασχέτως αν αυτός θα είναι τελικά και υποψήφιος δήμαρχος.

Συνεδριάζεται ποτέ ως δημοτική ομάδα;

Η ομάδα πάντα κουβεντιάζει πριν από την κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και μπορώ να πω πως υπάρχει μεταξύ μας αρκετά καλό κλίμα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Στα σκαριά της κυβέρνησης είναι και η αλλαγή του «Καλλικράτη». Υπάρχει θέση και για αλλαγές στα όρια των δήμων; Πιστεύετε πως μπορεί να λειτουργήσει ένας ορεινός δήμος και που θα φτάνει αυτός;

Εγώ προσωπικά είμαι λάτρης των κοινοτήτων, πίστευα και πιστεύω με μια ισχυρή και οργανωμένη περιφέρεια (Νομαρχία) η λειτουργία των χωριών μας θα ήταν πολλή καλύτερη απ’ ότι τώρα. Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να γίνει, άρα πρέπει να δούμε το σήμερα και μάλιστα επιτακτικά ενόψει των αλλαγών του Καλλικράτη. Σε αυτό θα πρέπει να πάρουν άμεσα θέση οι βουλευτές του νομού, οι προκάτοχοι των οποίων είναι υπεύθυνοι για το έγκλημα που έχει συντελεστεί στον ορεινό όγκο.

Η λειτουργία ορεινού δήμου στο νομό, έχοντας πλέον δοκιμάσει αυτό που σήμερα ζούμε κρίνεται απαραιτήτως αναγκαία. Όσον αφορά στα όριά του η μορφολογία της περιοχής τα βάζει από μόνη της.

[fbcomments]