Δευτέρα 15.07.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Καταγραφή ζημιών στην Ι. Μ. Αγίου Βησσαρίωνα (Δουσίκου)

17.03.2021

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Πύλης κ. Χαντζής Σωτήριος με κλιμάκιο της Υπηρεσίας και τον κ. Αποστολόπουλο -Προϊστάμενο, επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Βησσαρίωνα (Δουσίκου).

Σκοπός ο έλεγχος των ζημιών που προκλήθηκαν από την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών.

Παρατηρήθηκαν ρωγμές και απειλείται με πτώση τμήμα του τοίχου στην βόρεια πλευρά του.

Ο Αντιδήμαρχος Πύλης κ. Χαντζής υποσχέθηκε στους μοναχούς της Μονής ότι θα κάνει ότι μπορεί, σε απόλυτη συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Μιχαλάκη, για την επούλωση των πληγών της Μονής.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ.

Το Μοναστήρι ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1527-1535.

Ο κτήτορας της Μονής, ο Άγιος Βησσαρίων, εκτός από την αγιότητα και την ιεροσύνη του, έγινε γνωστός για το χτίσιμο σπουδαίων έργων για την εποχή του.

Οι Γέφυρες του Πορταϊκού, του Κοράκου στον Αχελώο και της  Σαρακίνας.

Η μονή ήταν από τα πλούσια και δραστήρια μοναστήρια της περιοχής με κτήματα στη Ρουμανία, καθώς ο Άγιος Βησσαρίων είναι γνωστός στη Μολδοβλαχία για τα θαύματα, που έχει επιτελέσει εκεί. Η παράδοση αναφέρει ότι στην περίοδο της ακμής του διέθετε 365 κελιά μοναχών, Τράπεζα (1682) αλλά και πλουσιότατη βιβλιοθήκη.

 Εδώ φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου Βησσαρίωνα.

Σπουδαία είναι τα πάντα.

Ξεχωρίζει όμως η αγιογράφηση του Καθολικού, έργο του περίφημου ζωγράφου Τζώρτζη (της Κρητικής Σχολής – 1517) και το  ξυλόγλυπτο τέμπλο του Καθολικού (1813).

[fbcomments]