Πέμπτη 16.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τίμησαν την ιστορική «Μάχη της Πόρτας»

12.06.2017

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η 74η Επέτειο της Ιστορικής «ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ», που διοργανώνει ο Δήμος Πύλης.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και πρώην Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Στη σημασία της  μάχης αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Πύλης Κων/νος Μαράβας, ο οποίος απένειμε Τιμητική Πλακέτα στο κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Στην Επιμνημόσυνη Δέηση χοροστάτησε ο  Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος, ενώ πριν την εκδήλωση ο κ. Κωνσταντόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης, όπου βρέθηκαν και οι Βουλευτές κ  Σιμορέλης Χρήστος, κ. Παναγιώτα Δριτσέλη.

Η μάχη

Κατά την 8η-9η Ιουνίου 1943,στον ιστορικό χώρο της Πόρτας, έλαβε χώρα η πρώτη δυναμική σύγκρουση και οργανωμένη μάχη ενάντια στα Ιταλικά φασιστικά  στρατεύματα.

Διακόσιοι δέκα Έλληνες αγωνιστές με ελλιπή μέσα, ενάντια σε 4000 Ιταλούς άνδρες βαριά οπλισμένους με πεζικό, με πυροβόλα και με τεθωρακισμένα. Στα δύσκολα εκείνα χρόνια της κατοχής, η νικηφόρα εκείνη μάχη, είχε θετική επίδραση στο ηθικό όχι μόνο των ανταρτών, αλλά και όλου του ελληνικού λαού. Εδώ σ’ αυτόν τον τόπο, με την γενναιότητα και αποφασιστικότητα των μαχητών, κτίστηκε ένας φάρος που φώτισε τις ένδοξες στρατιωτικές νίκες του ΕΛΑΣ στις συγκρούσεις κατά του κατακτητή για την απελευθέρωση της χώρας μας.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ μαζί με την ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΜΕΡΙΤΣΑΣ αποτελούν το αποκορύφωμα της Αντίστασης του Λαού μας κατά των κατακτητών.