Παρασκευή 02.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Βούτσης: Να διαμορφώσουμε ιστορική συλλογική μνήμη

11.06.2018

Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ιστορικής, συλλογικής μνήμης, την ανασύστασή της, την ανασύνταξή της και το πέρασμά της στις νεώτερες γενιές, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης μιλώντας στην εκδήλωση για την 75η επέτειο της ιστορικής «Μάχης της Πόρτας», που διοργάνωσε ο Δήμος Πύλης Τρικάλων. Ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι η «Μάχη της Πόρτας», όπου μια χούφτα άνθρωποι αντιμετώπισαν 4.000 Ιταλούς βαριά οπλισμένους, πέραν της ηρωικότητας έχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σε όλη αυτήν την περιοχή υπήρξε αδιαμφισβήτητα μία μαζική, ενωτική, καθολική και πολύμορφη αντίσταση που αγκάλιασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, παρά τις υποσχέσεις για «αμνηστία». Η κοινή παρουσία της ενωμένης εθνικής αντίστασης, όλων των δυνάμεων, μπόρεσαν να σφυρηλατήσουν τα θεμέλια για μια ελεύθερη Θεσσαλία, αφού ακολούθησαν ο Γοργοπόταμος, οι Κορυσχάδες, το Δίστομο. Εμβληματικοί τόποι, που ισοπεδώθηκαν για αντίποινα από τα κατοχικά στρατεύματα το ’44 κατά την υποχώρηση για απάνθρωπη εκδίκηση. Πρόκειται για «φρικαλέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, «για τα οποία μένουν ζωντανές νομικά, ηθικά, ιστορικά και πολιτικά οι διεκδικήσεις για τις λεγόμενες αποζημιώσεις σε όλα τα είδη, από τα δάνεια και τα αρχαία μέχρι τις μαρτυρικές πόλεις απέναντι στις χώρες που τότε είχαν κυριαρχήσει οι ναζιστές».

Ο κ. Βούτσης προανήγγειλε ότι μέσα στην τρέχουσα Κοινοβουλευτική Περίοδο θα υπάρξει απόφαση της Βουλής για όλες τις διεκδικήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. «Στο πλαίσιο αυτής της Περιόδου της Βουλής, που τον Οκτώβρη ξεκινά η τέταρτη Σύνοδός της, θα έρθει στην Ολομέλεια και το εξαιρετικό πόρισμα που έχει γίνει από την Ειδική Επιτροπή της Βουλής και από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε σχέση με όλο αυτό το πλέγμα των διεκδικήσεων, έτσι ώστε να γίνει απόφαση της Ελληνικής Βουλής και να προβούμε σε διεκδίκηση σε όλα τα διεθνή fora, σε διακρατικό επίπεδο, στη Γερμανική Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο και παντού», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ακόμη ότι «από τέλος Ιουλίου και ύστερα θα αρχίσει η έκδοση, σε 32 τόμους, του Φακέλου της Κύπρου». Ίσως δοθεί μία Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ή στη Λευκωσία γι’ αυτόν το «Φάκελο της Κύπρου», που αποδόθηκε, μετά από επιστημονική μελέτη, πριν ενάμιση χρόνο στους αδελφούς Κυπρίους ως ελάχιστη απόδοση ηθικού και ιστορικού χρέους της Ελλάδας για όλη την απίστευτη τραγωδία και το δράμα του Κυπριακού λαού.

Αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Βουλή «για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης παντού κι όχι μόνο στους εμβληματικούς τόπους και τους πρωταγωνιστές όλης της ιστορικής διαδρομής του λαού, της χώρας, του έθνους μας», μίλησε και για τις «πολύ μεγάλες εκκρεμότητες όπως για παράδειγμα η Σχολή της Χάλκης». Εκεί, η Βουλή των Ελλήνων έχει αναλάβει και ψηφιοποιεί, εκσυγχρονίζει, μαζεύει, καταλογοποιεί, τη Βιβλιοθήκη της Σχολής, διότι πρόκειται για ένα «εργαστήρι που  περιμένει τη νέα εποχή και τη σύνδεσή της πνευματικά, ιστορικά και προσωπικά με το σπουδαίο της παρελθόν».

Η  Εκδήλωση άρχισε με την Επιμνημόσυνη Δέηση που τέλεσε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πύλης Πατέρας Δημήτριος Κατσαρός, στην συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και η Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Μπάντα της 1ης Στρατιάς, ενώ αμέσως μετά η χορωδία του Συλλόγου Παλαιομοναστήρου τραγούδησε τραγούδια της Αντίστασης και του Αγώνα.

Ακολούθησε η κατάθεση Στεφάνων από τον Δήμαρχο Πύλης Κων/νο Μαράβα, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση, από εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων, από τους Βουλευτές κ. Παπαδόπουλο κ. Σιμορέλη κ. Δριτσέλη  και από Εκπροσώπους Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών και Πολιτιστικών Φορέων.

Ακολούθησε χαιρετισμός του δημάρχου Πύλης κ. Κων/νου Μαράβα ο οποίος καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτση, τονίζοντας ότι είναι τιμή που βρίσκεται κοντά μας τιμώντας την γιορτή της «Μάχης της Πόρτας», αναφερόμενος  στο ιστορικό της Μάχης.

Στην συνέχεια έκαναν χαιρετισμό ο Βουλευτής κ. Κων/νος Σκρέκας, ο Π.Σ. κ. Γεώργιος Τσίγκας , ο Δημήτριος Παλαιολογόπουλο εκ μέρους των Αγωνιστών της Εαμικής  Εθνικής Αντίστασης και από την κ. Λίτσα Ζαρογιάννη κόρη του αείμνηστου  Καπετάνιου Ζαρογιάννη-Καβαλάρη.

Στην επετειακή εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές Παναγιώτα Δριτσέλη, Χρήστος Σιμορέλης, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Σκρέκας, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων, εκπρόσωποι της Εθνικής Αντίστασης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ασφαλείας. Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας απένειμε στον Πρόεδρο της Βουλής τιμητική πλακέτα