Δευτέρα 03.10.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Νέα κόντρα Μαραβά – Τσιούτσια για τον βιολογικό καθαρισμό

23.04.2022

Νέα κόντρα ξέσπασε στον Δήμο Πύλης αυτή τη φορά με αφορμή τις μελέτες για τον βιολογικό καταθαρισμό.

Με δελτίο τύπο ο δήμαρχος Κώστας Μαράβας ανακοίνωσε πως:

Τρείς (3) Προγραμματικές συμβάσεις ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πύλης για την εκπόνηση απαραίτητων μελετών, με σκοπό την υλοποίηση νέων έργων.

Σε συνεργασία με το «ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΙΝΔΟΥ», όπου ο Δήμος Πύλης είναι βασικό τακτικό μέλος.

Με τίτλο μελετών:

  1. «ΧΩΡΟΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΥΛΗΣΤΡΙΚΑΛΩΝ».
  2. α) «ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΚ ΠΥΛΗΣ  ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ» &β) «ΜΕΛΕΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΚ ΠΥΛΗΣ  ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ» και
  3. «ΜΕΛΕΤΗ ΓΕΩΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΟΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΝΕΟΥ ΡΟΠΩΤΟΥ».

Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κωνσταντίνος Μαράβας δήλωσε σχετικά:

«…Αξιοποιούμε το «εργαλείο» που λέγεται «ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΙΝΔΟΥ» και είμαστε ιδρυτικό μέλος.

Μέσα από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, σε γρήγορο χρόνο, θα έχουμε στα χέρια μας τις παραπάνω Μελέτες.

Έτοιμες για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα και υλοποίηση των έργων.

Έργα που θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην «κανονικότητα», τόσο της έδρας του Δήμου Πύλης, την Πύλη, όσο και ολοκλήρου του Δήμου.

Γιατί:

1ον: Η διαμόρφωση του χώρου αναψυχής στην παραποτάμια περιοχή της Πύλης από την Γέφυρα ΓΚΙΚΑ μέχρι την πεζογέφυρα που οδηγεί στην ΠΟΡΤΑ ΠΑΝΑΓΙΑ, θα αλλάξει τη όψη της Πύλης.

Σε συνδυασμό με την κατασκευή του Ποδηλατοδρόμου, με την αναμόρφωση της κεντρικής πλατείας της Πύλης και την ανάδειξη της παρόχθιας περιοχής μέχρι την Τοξωτή Γέφυρα του Αγίου Βησσαρίωνα, που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

2ον: Η αναγκαιότητα κατασκευής Δικτύου Αποχέτευσης Λυμάτων και Βιολογικού Καθαρισμού στην Πύλη είναι φανερή.

Δεν νοείται σύγχρονη βιώσιμη πόλη, που να ζουν αξιοπρεπώς οι κάτοικοι της, χωρίς Βιολογικό Καθαρισμό.

3ον: Το πολύπαθο Ροπωτό, μετά την κατολίσθηση του κεντρικού οικισμού, μετά από μεγάλη προσπάθεια, έρχεται πιο κοντά στην δημιουργία του οικισμού ΝΕΟΥ ΡΟΠΩΤΟΥ.

Για να υπάρχει μία δικαίωση όλων όσων έχασαν τα σπίτια τους.

Όμως:

Οφείλω να κάνω γνωστό στους δημότες μας ότι η Αντιπολίτευση, τόσο η παράταξη του κ. Χήρα όσο και του κ. Τσιούτσια, ψήφισαν αρνητικά στην εκπόνηση της Μελέτης του Βιολογικού Καθαρισμού στην Πύλη.

Δεν το κατάλαβα ποτέ αυτό.

Δεν πειράζει.

Εμείς θα συνεχίσουμε κοιτάζοντας μπροστά. Και όλοι κρινόμαστε.

Κλείνοντας:

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

ΜΕ ΥΓΕΙΑ».

Η απάντηση του Βαλάντη Τσιούτσια

Ετούτες τις Άγιες Μέρες δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να αναφερθώ σε δημοτικά δρώμενα. Όμως, το τελευταίο αναληθές δελτίο τύπου της Δημοτικής Αρχής, με αναγκάζει να απαντήσω. Φαίνεται, για τον Δήμαρχο Πύλης κ. Μαράβα δεν υπάρχουν Άγιες Μέρες μπροστά στον κίνδυνο να τσαλακωθεί η εικόνα του.  Ο Δήμαρχος κατηγορεί λοιπόν την αντιπολίτευση ότι δεν ψήφισε την εκπόνηση Μελέτης Βιολογικού Καθαρισμού στην Πύλη.

κ. Μαράβα προς αποκατάσταση της αλήθειας ας πάρουμε τα γεγονότα με τη σειρά. Στις 26 Απριλίου 2021, φέρατε ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο την παραχώρηση έκτασης στη ΔΕΥΑΠ για τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού στην Πύλη. Ο χώρος που προτείνατε ήταν μια έκταση 27.650m2, ένα καταπράσινο λιβάδι, όπου τουλάχιστον τον τελευταίο αιώνα, χρησιμοποιείται από κατοίκους της Πύλης για τη βόσκηση των ζώων τους. Σε ερώτησή μας αν είχατε διερευνήσει και άλλες περιοχές της Πύλης, μας είπατε ότι πρέπει να το ψηφίσουμε τώρα για να προλάβουμε να ενταχθούμε σε πρόγραμμα και στη συνέχεια θα ξαναδούμε το χώρο της εγκατάστασης. Πέρασαν περίπου 10 μήνες χωρίς να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα. Προφανώς, περιμένατε να είχε ξεχαστεί ώστε να προχωρήσετε με την ησυχία σας το πονηρό σχέδιό σας. Τον Μάρτιο του 2022, δεχτήκατε διαμαρτυρία ομάδας κατοίκων που αντιδρά με την κατασκευή του Βιολογικού Καθαρισμού στο συγκεκριμένο χώρο. Με σκοπό, να αποποιηθείτε ευθυνών, συστήσατε μια επιτροπή με τους Επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, προκειμένου να προχωρήσει σε ανεύρεση νέου χώρου. Όσες τοποθεσίες και αν προτείναμε τις απορρίπτατε προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες, για να πετύχετε τον αρχικό σας στόχο. Η αλήθεια είναι ότι ΠΟΤΕ δεν διερευνήσατε άλλο σημείο για την εγκατάσταση.

 Η θέση μας ήταν και είναι ξεκάθαρη. Η πιο κατάλληλη τοποθεσία για την εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού στην Πύλη, είναι ο χώρος δίπλα στα Δημοτικά Σφαγεία Πύλης. Είναι ένας χώρος κοντά στην Πύλη, ουσιαστικά ανεκμετάλλευτος, καλύπτει υψομετρικά το σύνολο της Κωμόπολης και δεν επηρεάζει κανένα επόμενο χωριό (π.χ  Παλαιομονάστηρο).

Και ενώ ήμασταν σε διαδικασία ανεύρεσης νέου χώρου, μας φέρατε ως θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, την εκπόνηση μελέτης του Βιολογικού Καθαρισμού στην Πύλη στο σημείο που αρχικά είχατε δηλώσει. Εννοείται ότι δεν υπήρχε καμία περίπτωση ως παράταξη να το ψηφίσουμε.

Κ. Μαράβα, με το σημερινό σας δελτίο τύπου αποδείξατε για ακόμα μια φορά ότι είστε ευθυνόφοβος και προσπαθείτε να πορεύεστε με ψέματα, όπως ακριβώς καταφέρατε να υφαρπάξετε την ψήφο των δημοτών. Αλλά επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, οι δημότες πλέον ξέρουν και θα σας το δείξουν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Ο Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Δήμου Πύλης

«Πύλη ΑΞΙΩΝ»

Βαλάντης Τσιούτσιας