Τρίτη 16.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πως θα μάθει το παιδί να σέβεται τους άλλους

28.11.2018

Μία από τις μεγαλύτερες και δυσκολότερες προκλήσεις για τους νέους γονείς είναι να μάθουν στα παιδιά τους την έννοια του σεβασμού και του να νοιάζονται για τους άλλους.

Μην περιμένετε την εφηβεία για να μιλήσετε για όλα αυτά τα σημαντικά θέματα.

Μέχρι τότε, το παιδί έχει ήδη δημιουργήσει μία εικόνα για τη ζωή και για το πώς πρέπει να φέρεται στους ανθρώπους. Ξεκινήστε νωρίς και κάντε το κυρίως μέσα από τη δική σας στάση ζωής.

Όπως θα έχετε ήδη διαβάσει ή θα έχετε ακούσει ως συμβουλή, τα παιδιά δεν μαθαίνουν τόσο μέσα από τα λόγια όσο από τη συμπεριφορά που επιδεικνύετε απέναντι στο ίδιο αλλά και τους άλλους. Αν του λέτε να είναι ευγενικό αλλά εσείς φέρεστε με αγένεια στους γύρω σας, το παιδί θα κρατήσει τη στάση και όχι τα λόγια σας. Δείτε λοιπόν πώς φέρεστε και δουλέψτε την αλλαγή αυτή σκεπτόμενοι το όφελος του παιδιού σας που σας βλέπει σαν πρότυπο.

Μιλήστε στο παιδί για την έννοια του σεβασμού και εξηγήστε με παραδείγματα.

Κάθε ηλικία έχει τους δικούς της κανόνες και τρόπους με τους οποίους σχετιζόμαστε με τους άλλους. Πείτε στο παιδί ότι καλό είναι να μοιράζεται τα παιχνίδια του με τα άλλα παιδιά, όπως θα ήθελε να κάνουν και οι φίλοι του με τα δικά τους παιχνίδια. Επιτρέψτε τους να κάνουν ερωτήσεις και απαντήστε με απλές λέξεις χωρίς να το κάνετε πιο πολύπλοκο από όσο χρειάζεται.

Τέλος, δώστε το παιδί αληθινά παραδείγματα από την καθημερινότητα. Έτσι όπως γνωρίζει το σεβασμό, είναι καλό να μπορεί να αναγνωρίζει και την ασέβεια. Μία στιγμή στην οδήγηση ή στο σούπερ μάρκετ μπορεί να το βοηθήσει να αντιληφθεί τι σημαίνει αγένεια και έλλειψη σεβασμού. Μιλήστε γι αυτό και ενδεχομένως δείξτε πώς θα έπρεπε να εκφραστεί ο σεβασμός.

Έτσι μαθαίνετε το παιδί να εκφράζει τη δυσαρέσκεια ή το θυμό μέσα του αν νιώσει ότι ενοχλείται.