Σάββατο 29.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πώς να προετοιμάσω το παιδί μου για το νέο αδελφάκι;

17.12.2018

Αν ο ερχομός του πρώτου παιδιού στην οικογένεια έφερε νέες ισορροπίες, ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού θα δημιουργήσει ξανά ένα νέο σκηνικό, στο οποίο θα χρειαστεί να προσαρμοστούν τόσο οι γονείς όσο και το πρωτότοκο παιδί, το οποίο θα πάψει να είναι μοναχοπαίδι.

Μια καλή προετοιμασία πάντοτε δημιουργεί συνθήκες για ομαλότερη εξέλιξη στη νέα πραγματικότητα.

Το πρώτο παιδί ανήκει στην οικογένεια και υποδέχεται κι εκείνο το νέο μέλος, όπως οι γονείς. Βοηθήστε το να συμμετέχει στη διαδικασία με διάφορους τρόπους, όπως:

– Δείξτε στο παιδί την κοιλιά σας που μεγαλώνει και πάρτε το μαζί στον γιατρό για το υπερηχογράφημα. Πείτε του πως κι εκείνο ήταν κάποτε τόσο μικρό και σας ενθουσίαζε το ίδιο όταν το βλέπατε στον υπέρηχο ή το νιώθατε στην κοιλιά σας.

– Εμπλέξτε το παιδί στη διαδικασία προετοιμασίας του νέου δωματίου ή της κούνιας και δείξτε του τα μωρουδιακά.

– Αναφέρετε παραδείγματα από γνωστές οικογένειές σας που έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά και τονίστε τα πλεονεκτήματα, π.χ. παρέα για παιχνίδι.

– Πείτε στο παιδί αν θέλει να ετοιμάσει ένα δικό του μικρό δωράκι «υποδοχής» για το μωρό που θα έρθει, π.χ. μια ζωγραφιά για να την κολλήσετε στον τοίχο δίπλα στην κούνια του.

– Εκτός από τα ευχάριστα που μπορείτε να του πείτε, όπως π.χ. ότι θα έχει παρέα, θα παίζουν μαζί κτλ., καλό είναι να μιλήσετε και λίγο ρεαλιστικά, εξηγώντας με απλά λόγια στο παιδί ότι στην αρχή το νέο μωράκι θα κλαίει αρκετά και κυρίως θα τρώει και θα κοιμάται. Θα χρειαστεί να περιμένει λίγο καιρό για να μπορεί να παίζει μαζί του και θα χρειαστεί επίσης να κάνει κι εκείνο υπομονή με το κλάμα του.

– Καθησυχάστε το παιδί λέγοντάς του ότι είναι μοναδικό στην καρδιά σας και πως η αγάπη σας δεν θα μειωθεί.