Δευτέρα 06.02.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Παρουσιάζεται στην Πύλη το βιβλίο του Βάϊου Ευαγγέλου για τον Β΄ βαλκανικό πόλεμο

09.11.2018 /

Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 θα παρουσιαστεί απ’ τον Δήμο Πύλης και τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Λαογραφικό Σύλλογο Δροσερού, το βιβλίο του Βάϊου Ευαγγέλου Νταλούκα με τίτλο «Πολεμώντας και γράφοντας στα μέτωπα του Β΄ βαλκανικού πολέμου» και υπότιτλο «Ἔκθεσις Στρατιωτικοῦ βίου1913-1915».

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τ.Κ. Δροσερού.

Θα υποδεχθούμε τους προσκεκλημένους με καφέ.

Μετά την παρουσίαση χαλαρή συζήτηση με πλούσιο μπουφέ.

Το βιβλίο βασίστηκε στο προσωπικό ημερολόγιο του Βάϊου Νταλούκα το οποίο συνέγραψε κατά την πολυετή θητεία του ως Έλληνας στρατιώτης.

Την παρουσίαση θα πραγματοποιήσουν οι:

 Παναγιώτης Νταλούκας: Ερευνητής, επιμελητής της εκδόσεως.

 Κατερίνα Παπανικολοπούλου-Ρομοσιού: τ. Σχολική Σύμβουλο Νηπιαγωγών- Συγγραφέας.

 Ευθύμιος Αγγελάκης: Ταξίαρχος ε.α.

 Νικόλαος Παπαγεωργίου: Αντιστράτηγος ε.α.

Την εκδήλωση παρουσιάζει η Μελανία Παναγιωτίδου, εκπαιδευτικός.

Ο Βάϊος Νταλούκας κατετάγει τον Ιανουάριο του 1913 στο Σώμα Πεδινού Πυροβολικού στο χώρο της σημερινής Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών όπου επίσης ήταν η έδρα του 5ου Συντάγματος και απολύθηκε τον Οκτώβριο του 1919

Από 28 Απριλίου 1913 υπηρετεί στο θρυλικό 5ο Σύνταγμα, το οποίο αποτελούνταν κυρίως από Δυτικοθεσσαλούς. Μέσα από τις γραμμές του λαμβάνει μέρος σε όλον τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο στις μάχες Κιλκίς, Λαχανά, Κρέσνας, Τζουμαγιάς και άλλες.

Στο υπόψη τετράδιο καταγράφει – αφηγείται λεπτομερώς όλα όσα συνέβησαν από την κατάταξη του και κυρίως τις επιχειρήσεις στις οποίες έλαβε μέρος. Μάχες, πορείες, θρίαμβοι, ήττες όλα από έναν αυτόπτη μάρτυρα. Περιγράφεται μια ζωή που ξημέρωνε και νύχτωνε μέσα στην πνιγηρή ατμόσφαιρα του πολέμου με μόνο ήχο το σφύριγμα της σφαίρας. Κι όταν αυτές σιωπούσαν άρχιζε η αναζήτηση της επιβίωσης, μια που το τακτικό συσσίτιο είτε δεν επαρκούσε είτε συχνά εξέλιπε.

Την φιλολογική επιμέλεια πραγματοποίησαν οι Μουλά Ναυσικά και Κτενά Παντελία.

Ο Ταξίαρχος ε.α. Αγγελάκης Ευθύμιος και ο Συνταγματάρχης ε.α. Νταλούκας Απόστολος βοήθησαν να αποσαφηνιστούν οι στρατιωτικοί όροι των κειμένων και να επιλεγούν οι κατάλληλοι χάρτες.

Το βιβλίο προλογίζουν:

• Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Μαράβας Κων/νος.

• Ο τ. διευθυντής σπουδών της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ταξίαρχος ε.α. Αγγελάκης Ευθύμιος.

• Ο εγγονός του συγγραφέα Νταλούκας Βάϊος.

• Η φιλόλογος Μουλά Ναυσικά η οποία πραγματοποίησε την τελική φιλολογική επιμέλεια.

• Ο επιμελητής της εκδόσεως και πρόεδρος του εκπολιτιστικού μορφωτικού λαογραφικού συλλόγου Δροσερού Νταλούκας Παναγιώτης.

 

[fbcomments]