Τρίτη 04.10.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Προβληματισμός σε επίπεδο ΕΕ για το κόστος στα λιπάσματα

08.03.2022

Προβληματισμός υπάρχει από τους Υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ, με τις τιμές των περισσότερων λιπασμάτων συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών, η ουρία παρουσιάζει αύξηση κατά 245% και τα φωσφορικά κατά 111% σε σχέση με πέρσι. Υπήρξε μια μικρή μείωση το Δεκέμβριο του 2021 αλλά μετά την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία άρχισε ξανά η ανοδική πορεία.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση μελετά τρόπους επιδότησης προκειμένου οι αγρότες να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος αγοράς των λιπασμάτων.

Μια τέτοια απόφαση όμως έρχεται σε αντιπαράθεση με την πράσινη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μεταξύ άλλων έχει ως στόχο την μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων από τους αγρότες.

Η πρόταση για ενίσχυση μέσω κουπονιών ή μέσω οριζόντιας ενίσχυσης, σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού κ. Κεδίκογλου, έχει κοστολογηθεί από την Ειδική Ομάδα που έχει συστήσει το ΥπΑΑΤ ότι θα είναι της τάξης των 60 – 70 εκατ. ευρώ. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει ενίσχυση σε κάθε αγρότη 150 – 200 ευρώ για κάθε τόνο λιπάσματος που αγοράζει. Αλλά και αυτό θα φέρει μια μικρή ανάσα στους παραγωγούς.

Πάντως σύμφωνα με όσα αναφέρουν κύκλοι του ΥπΑΑΤ η επιχορήγηση που θέλει να δώσει η κυβέρνηση θα εφαρμοστεί μόνο για αυτή την χρονιά για να αντιμετωπισθεί η τρέχουσα μεγάλη αύξηση στις τιμές.

Ωστόσο η κυβερνητική πρόθεση για να υλοποιηθεί πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και σίγουρα θα ισχύσει και για άλλα κράτη της ΕΕ.

Για το θέμα κατέθεσαν τον περασμένο μήνα σχετική ερώτηση οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, το έλλειμμα προσφοράς λιπασμάτων θα περιορίσει την ποσότητα και την ποιότητα της γεωργικής παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η χαμηλότερη παραγωγή θα δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων.

Στην ερώτησή τους ζητούν να πληροφορηθούν ποια είναι η στρατηγική της ΕΕ, για τη διαχείριση της μειωμένης προσφοράς λιπασμάτων που παρουσιάζεται, ώστε η Ευρώπη να μην αντιμετωπίσει ελλείψεις στη γεωργική παραγωγή.
agrotypos.gr

Ετικέτες: