Κυριακή 17.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Προσκυνηματική εκδρομή από τον Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σωτήρα Τρικάλων

17.04.2018 /

Ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σωτήρα Τρικάλων διοργανώνει την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 προσκυνηματική εκδρομή Ι. Ν. Αγίου Μηνά (Εμπόριο Κοζάνης) και στην Ι. Μ. Παναγίας Σουμελά (Καστανιά Βέροιας). Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής έχει ως εξής:
07:00 π.μ. – Αναχώρηση από τα γραφεία του συλλόγου (παλιό Νηπιαγωγείο Σωτήρας, έναντι Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος)
Στάση μισής ώρας έξω από τα Γρεβενά
10:30 π.μ. – Άφιξη στο χωριό Εμπόριο Κοζάνης και επίσκεψη για προσκύνημα στον Ι.Ν. Αγίου Μηνά, ο οποίος είναι πολιούχος του χωριού και εορτάζει στις 11 Νοεμβρίου. Ο ναός χτίστηκε στα θεμέλια παλαιότερου ναού το έτος 1815 σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με ξύλινη στέγη. Έχει μεγάλο πλούτο σε αγιογραφίες κινητές και ακίνητες : βυζαντινής τεχνοτροπίας από 1540 – 1574 μ.Χ., μακεδονικής τεχνοτροπίας , όπως αυτές του ιερού τέμπλου που χρονολογούνται από 1815 – 1850 μ.Χ., εικόνες κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες από την Αργυρούπολη του Πόντου το 1924 και εικόνες βυζαντινού ρυθμού μετά το 1930. Στο προαύλειο του ναού υπάρχει αντίγραφο οτυ Πύργου του Γαλατά και του Ιερού Ναού της του Θεού Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης εντός του ναού υπάρχει παρεκκλήσι της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας.
12:00 – Αναχώρηση για Καστανιά Βέροιας και Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά όπου θα παραμείνουμε για μία ώρα. Η μονή ανεγέρθηκε το 1951 από Πόντιους πρόσφυγες με την επιθυμία την αναβίωση της Μονής της Παναγίας Σουμελά που βρισκόταν στο όρος Μελά στην Τραπεζούντα. Εκεί βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας την οποία σύμφωνα με την παράδοση αγιογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς . Την εικόνα μαζί με τον σταυρό του αυτοκράτορα Mανουήλ Γ΄ Kομνηνού και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του Οσίου Χριστοφόρου, έθαψαν το 1923 οι τελευταίοι μοναχοί της Μονής Σουμελά στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας. Το 1930 τα ιερά κειμήλια επιστρέφουν στην Ελλάδα και τοποθετούνται στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, ενώ το 1951 η θαματουργή εικόνα ενθρονίζεται στις πλαγιές του όρους Βέρμιο. Η Παναγία Σουμελά εορτάζει στις 15 Αυγούστου.
13:00 μ.μ. – Αναχώρηση για Βέροια όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο περίπου 2 ώρες για περιήγηση στην πόλη και μεσημεριανό. Αξίζει να επισκεφθούμε το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, τον Ιερό Ναό του πολιούχου της πόλης Αγίου Αντωνίου όπου φυλάσσεται το άγιο λείψανό του και την παλιά πόλη με τα γραφικά σοκάκια και τα αρχοντικά.
Αναχώρηση για επιστροφή με ενδιάμεση στάση για καφέ.
Κόστος συμμετοχής ανά άτομο : 15 ευρώ.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο : 6974653351.