Σάββατο 29.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σκωτσέζος υπουργός βοηθά πρόσφυγες στη Λέσβο: Οι εικόνες θα με «καταδιώκουν»

06.10.2015 /

«Είδα μετανάστες να καταρρέουν από το σοκ, την ώρα που οι βάρκες τους έφταναν στις ακτές. Πήγα στα αυτοσχέδια στρατόπεδα. Είναι δύσκολο να περιγράψεις με λέξεις πόσο σοκαριστικό και συγκλονιστικό είναι όλο αυτό», είπε ο σκοτσέτζος υπουργός διεθνούς ανάπτυξης κ. Χούμζα Γιουσάφ, ο οποίος μετέβη στη Λέσβο και βοηθούσε πρόσφυγες, μιλώντας στο BBC.

Ο κ. Χούμζα Γιουσάφ, βοήθησε Σύρους που έφταναν στο ελληνικό νησί να βγουν από τις βάρκες φτάνοντας στις ακτές της Λέσβου, ενώ εκτίμησε ότι μόνο στο 24ωρο που βρέθηκε ο ίδιος εκεί, έφτασαν πάνω από 5.000 άτομα.
«Μιλάμε για μητέρες, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους παιδιά. Όλους σε απόγνωση για να βρουν ασφάλεια και ένα σπίτι», πρόσθεσε. «Το πρώτο πράγμα που σου προκαλεί αίσθηση στην ακτή είναι τα χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες, σωσίβια που στοιβάζονται εκεί. Τα συναισθήματα των ανθρώπων που φτάνουν στις ακτές κυμαίνονται από τον ενθουσιασμό που τα κατάφεραν μέχρι το σοκ- μία γυναίκα κατέρρευσε μπροστά μας- και το φόβο γιατί το ταξίδι τους ήταν τόσο επικίνδυνο».
«Είναι μία σκηνή που θα έπρεπε να μας αφήνει όλους ντροπιασμένους για τον εαυτό μας, γιατί αυτό συμβαίνει στην πόρτα μας και δεν κάνουμε σχεδόν τίποτα για να βοηθήσουμε», κατέληξε.
Επιστρέφοντας στην πατρίδα του μετά την παραμονή του στο Λέσβο εμφανώς σοκαρισμένος από όσα είχε δει έκανε μια ακόμη ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter, όπου έγραψε: “Πίσω στη Γλασκώβη, μετά από αυτό το 24ωρο στη Λέσβο. Η συμβουλή μου είναι να αγκαλιάζετε τους αγαπημένους σας και να τους λέτε πόσο τους αγαπάτε. Είμαστε τυχεροί”.