Κυριακή 05.02.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πρόγραμμα Erasmus+στο 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων

11.11.2018 /

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλωνη πρώτη συνάντηση των εταιρικών σχολείων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «S-O-SSustainourSouls», που διήρκησε από 5 έως 9 Νοεμβρίου 2018.

Το πρόγραμμα αυτό φέρνει σε επαφή εκπαιδευτικά ιδρύματα, μαθητές και καθηγητές, από έξι ευρωπαϊκές χώρεςκαι οι κύριοι σκοποί του προγράμματος είναι η καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης, η ανάδειξη της αξίας του τόπου διαβίωσης και της κληρονομιάς μας, μέσα από τη μελέτη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και την ένταξη των επονομαζόμενων «δεξιοτήτων του 21ου αιώνα» προς αυτή την κατεύθυνση, η πάταξη του ρατσισμού, η καλλιέργεια κλίματος φιλίας ανάμεσα στους λαούς και η δημιουργία ευσυνείδητων και υπεύθυνων πολιτών.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 6 εκπαιδευτικοί από τα σχολεία:

• Drei-Burgen-Schule από το Φέλσμπεργκ της Γερμανίας,

• IESTerradeXallas από τη Σάντα Κόμπα της Ισπανίας,

• Istitutod’IstruzioneSecondariaSuperiore “AugustoRighi” απότονΤάραντατηςΙταλίας,

• XLIILiceumOgolnoksztalcace από την Κρακοβία της Πολωνίας,

• LiceumdeArte “IonelPerlea” από τη Σλομποζία της Ρουμανίας και

• το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων που φιλοξενεί την 1η συνάντηση.

Οι εκπαιδευτικοί από τα παραπάνω ευρωπαϊκά σχολεία πήραν μέρος σε πάρα πολλές δραστηριότητες που ετοίμασε το 1ο ΕΠΑΛ Τρικάλων και αφορούσαν καλές πρακτικές διδασκαλίας και ανάπτυξης πρότζεκτ για τους καθηγητές που υλοποιούν προγράμματα, δραστηριότητες εκτός σχολείου και εκμάθηση χρήσιμων ηλεκτρονικών εργαλείων στους υπολογιστές.

Παράλληλα, οργανώθηκαν διάφορες άλλες δραστηριότητες, όπως εκμάθηση παραδοσιακών χορών από τον Λαογραφικό Σύλλογο «Θεριστάδες», με τη βοήθεια του παλιού καθηγητή του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων, κ. Αντώνη Παπαμιχαήλ και της χοροδιδασκάλου κ. ΕυαγγελίαςΓρηγορίου, επίσκεψηστο Περιβαλλοντικό Κέντρο Μακρυνίτσας, όπου ο υπεύθυνος του Κέντρου κ. ΠαναγιώτηςΒίγκλας, παρουσίασε τρόπους υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους μαθητές.Επίσης, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα Τρίκαλα, ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της πόλης μας (Φρούριο, Μουσείο Τσιτσάνη, Κουρσούμ Τζαμί, Μύλο Ματσόπουλου, Βαρούσι), επισκέφτηκαντα Μετέωρα και δοκίμασαν παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα της περιοχής μας, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις από την πόλης μας και τη φιλοξενία του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων.

Με τη βοήθεια του προγράμματος αυτού, δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι στο περιβάλλον, την παράδοση, τον πολιτισμό και τις βασικές αρχές-αξίες των χωρών, να αναπτυχθεί η αλληλεπίδραση ανάμεσα στους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητέςκαι,μέσω καινοτόμων στρατηγικών, να καλλιεργηθούν η δημιουργικότητα, η συνεργασία, η κριτική σκέψη, η μεταγνώση, οι επιστημονικές και γλωσσικές δεξιότητες.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2019 στην πόλη SantaCompaτης Ισπανίας, όπου 6 μαθητές και 2 καθηγητές από κάθε εταιρικό σχολείο θα φιλοξενηθούν σε ισπανικές οικογένειες και θα πάρουν μέρος στις δραστηριότητες που θα διοργανώσει το σχολείο «IES TerradeXallas» της Ισπανίας.

[fbcomments]