Δευτέρα 16.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πραγματοποιήθηκε η Τ.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ στον Κόκκινο Πύργο

17.04.2016

Εκδήλωση τιμής και διδαγμάτων για το μπλόκο στον Κόκκινο Πύργο Τρικάλων τον ματωμένο Απρίλη του 1944 πραγματοποίησε χθες η Τομεακή Επιτροπή Τρικάλων του ΚΚΕ στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων του κόμματος.

Η εκδήλωση έγινε στην πλατεία του Κόκκινου Πύργου, με στόχο να τιμηθούν οι αγωνιστές του ΕΑΜ, του Εφεδρικού ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ.

“Με περηφάνια και σεβασμό τιμούμε σήμερα στην πλατεία του Κόκκινου Πύργου τους αγωνιστές του ΕΑΜ, του Εφεδρικού ΕΛΑΣ καιτης ΕΠΟΝ που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους τον ματωμένο Απρίλη του ’44”ανέφερε στην ομιλία του, το μέλος της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, Χρήστος Κούτσικος.

Όπως είπε “ Είμαστε περήφανοι γιατί το κόμμα μας το ΚΚΕ, υπήρξε η ψυχή, οοργανωτής-καθοδηγητής και κύριος αιμοδότης του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ. Είμαστε περήφανοι γιατί ό,τι θετικό έζησε ο λαός στον τόπο μας το κατέκτησε με σκληρούς αγώνες και πάντα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, για σχεδόν εκατό χρόνια πλέον. Με σεβασμό υποκλινόμαστε σε όσους και όσες έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για έναν καλύτερο κόσμο. Σε όσους και όσες πάλεψαν ή στήριξαν τους αντάρτες στα πεδία των μαχών, στις πόλεις, στα βουνά, στην παρανομία. Υποκλινόμαστε με σεβασμό σ’ εκείνους και εκείνες που κράτησαν ηρωική στάση με το όπλο στο χέρι ή τα χωνιά και την προκήρυξη, σ’ εκείνους που πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, τις απεργίες,τα σαμποτάζ. Αυτούς που συνέχισαν ξανά με το όπλο στο χέρι με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Εκείνους και εκείνες που διώχτηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, που εκτελέστηκαν, έμειναν όμως αλύγιστοι και μας έχουν διδάξει ένα αξιοπρεπές πρότυπο ζωής. Του αφοσιωμένου, αταλάντευτου αγωνιστή για τα λαϊκά συμφέροντα σε όλες τις συνθήκες, του επαναστάτη μέλους του ΚΚΕ”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το χρονικό των γεγονότων που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο πρωτοπόροι του Κομμουνιστικού Κόμματος στα Τρίκαλα, που είχαν γνωρίσει την εξορία της μεταξικής δικτατορίας, όπως ο γραμματέας της αχτίδας υπαίθρου Αντώνης Μπίλλας και ο Βασίλης Πιτσάκος που ήταν σύνδεσμος με οργανώσεις. Στην επίθεση που έγινε όπως και στις εκτελέσεις που ακολούθησαν έπεσαν για τη λευτεριά της πατρίδας οι Στάμος Βαγγέλης, επικεφαλής του ΕΛΑΣ Κ. Πύργου, Ευθυμίου Βασίλης εφεδροελασίτης, Τσουμένης Θανάσης γραμματέας της Π.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ, ο Νίκος Λέγκας γραμματέας του ΕΑΜ Πόλης, ο Διονύσης Δρακονταειδής στέλεχος του ΕΑΜ Πόλης καθώς και δύο κάτοικοι της περιοχής. Κατά την ίδια επιχείρηση των Ναζί πιάστηκαν σε διάφορα σημεία της περιοχής οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες Κώστας Σύρμπας, Κώστας Στεργιόπουλος, Γιάννης Μπριάζης, Αποστόλης Τσανάκας και Στέργιος Γάτσας που οδηγήθηκαν στην αγχόνη την ίδια μέρα, 18 Απρίλη, γράφοντας νέες ηρωικές σελίδες στην ιστορία των λαϊκών αγώνων.

Επίσης, παρουσιάστηκαν ποιητικά και μουσικά δρώμενα με αντάρτικα τραγούδια και αποκάλυψη τιμητικής πλακέτας στο χώρο όπου ήταν ο τόπος συνάντησης όσων μετείχαν στην επιχείρηση.