Τρίτη 22.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Αυριο το πρωί στις Πρέσπες τα Σκόπια γίνονται… Βόρεια Μακεδονία

16.06.2018

Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 στο χωριό Ψαράδες, στις Πρέσπες, στις 10.30 το πρωί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των δύο κυβερνήσεων, στη συνέχεια οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν στο Oteshevo για να παρακαθίσουν σε γεύμα. Ωστόσο, Έλληνες δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν να μεταβούν στην εκδήλωση στην πλευρά της  ΠΓΔΜ. Θα καλυφθεί μόνο από φωτογράφους και εικονολήπτες.

Τη συμφωνία θα υπογράψουν ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, παρουσία των δύο πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Επίσης, στην πανηγυρική τελετή έχουν προσκληθεί η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν και ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος μάλλον δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί λόγω αλλαγής του προγράμματος, αλλά θα στείλει αντιπρόσωπό του.

Ο Τσίπρας με πλοιάριο στην ΠΓΔΜ

Εν συνεχεία οι επίσημοι, χωρίς τους δημοσιογράφους, θα επιβιβαστούν σε σκάφη και θα μεταβούν στην πλευρά της ΠΓΔΜ, στη βόρεια πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας, όπου η σκοπιανή ηγεσία θα παραθέσει γεύμα. Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στο γειτονικό κράτος, μετά από δεκαετίες, με προφανή συμβολισμό.

Προβληματισμός για κινητοποιήσεις πολιτών

Την κυβέρνηση προβληματίζει πάντως το γεγονός ότι έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις πολιτών που διαμαρτύρονται στη συμφωνία. Ετσι έχουν εξεταστεί όλα τα ενδεχόμενα – ακόμη και απαγόρευση κινητοποιήσεων στην περιοχή που θα υπογραφεί η συνθήκη – αλλά για την ώρα καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί.