Τετάρτη 30.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πρεμιέρα συλλήψεων από τη Frontex

14.01.2016

Από τη Χίο ξεκίνησαν οι συλλήψεις της δύναμης Frontex, που πρόσφατα απέκτησε το «προνόμιο» να προχωρά σε ελέγχους εθελοντών και οργανώσεων αλληλεγγύης σε πρόσφυγες, συνοδεύοντας ένστολους Ελληνες συναδέλφους τους.

Στα κρατητήρια της Ασφάλειας του Λιμεναρχείου κρατούνται ένας Ισπανός και δύο Ελβετοί, κατηγορούμενοι αρχικά για κατοχή 47 γραμμαρίων χασίς. Οι τρεις εθελοντές συνελήφθησαν έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε η Αστυνομία παρουσία εισαγγελέα σε χώρο που χρησιμοποιούσαν μαζί με άλλους για να μαγειρεύουν για τους πρόσφυγες του καταυλισμού της Σούδας στη Χίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν όταν ο Ισπανός εθελοντής προσπάθησε να φωτογραφίσει ολλανδικό σκάφος της Frontex, με αποτέλεσμα, όταν έγινε αντιληπτός από το πλήρωμα, να οδηγηθεί στην Ασφάλεια του Λιμεναρχείου.

Στη συνέχεια άνδρες της Αστυνομίας πραγματοποίησαν έλεγχο σε εγκαταλελειμμένο σπίτι που χρησιμοποιούν αλληλέγγυοι για μαγείρεμα -με την άδεια του ιδιοκτήτη, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι- και εκεί βρέθηκαν τα ναρκωτικά. Μάλιστα, αρχικά οι προσαγωγές ανήλθαν σε επτά, ωστόσο στη συνέχεια παρουσιάστηκαν μόνοι τους οι δύο Ελβετοί και ανέλαβαν την ευθύνη για την κατοχή των ναρκωτικών. Οι δύο Ελβετοί, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκαν μόλις την προηγούμενη ημέρα στη Χίο, ενώ κανείς από τους τρεις δεν ανήκει σε κάποια ΜΚΟ από τις δεκαπέντε που λειτουργούν στο νησί.

Πηγή: efsyn.gr