Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Πνίγονται» στα χόρτα και τα σκουπίδια η Πράσινη γωνιά και οι γύρω περιοχές

16.06.2015

Έκκληση μέσω του «Ε.Π.», προς την υπηρεσία καθαριότητας και την υπηρεσία πρασίνου του Δήμου, απευθύνουν πολλοί Τρικαλινοί πολίτες, κάτοικοι των περιοχών  Πράσινης γωνιάς, όπισθεν Κλωτσοτήρα, Αμυγδαλιών και όλης της ευρύτερης περιοχής, να επέμβουν τάχιστα, διότι εδώ και αρκετό καιρό, οι παραπάνω περιοχές είναι κυριολεκτικά «πνιγμένες» στα άκοπα χόρτα και στα σκουπίδια.

Ζητούν άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών προτού η κατάσταση χειροτερέψει και γίνει ανεξέλεγκτη. Άλλωστε οι φωτογραφίες του «Ε.Π» είναι αδιάψευστος μάρτυρας της συγκεκριμένης πολύ άσχημης εικόνας, που παρουσιάζουν σήμερα οι συγκεκριμένες περιοχές. Χόρτα που φθάνουν σε ύψος ακόμα και τα δύο μέτρα σε πολλά σημεία και έχουν να κοπούν μεγάλο χρονικό διάστημα και κάδοι σκουπιδιών και ανακύκλωσης που είναι γεμάτοι εδώ και μέρες. Ακόμη και οι μικρές πλατείες είναι χορταριασμένες και με πολλά σκουπίδια να είναι διάσπαρτα παντού. Προτού η δημόσια υγεία μπει σε κίνδυνο και προτού αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους αρουραίοι κι ερπετά, είναι επιβεβλημένο να γίνει άμεσα η κοπή και η αποκομιδή τους. Βέβαια για να είμαστε πέρα για πέρα αντικειμενικοί, ευθύνες υπάρχουν και σε πολλούς ιδιοκτήτες οικοπέδων, οι οποίοι παρά τις συστάσεις του Δήμου να προβούν στο κόψιμο των χόρτων που υπάρχουν στους χώρους ιδιοκτησίας τους, δυστυχώς πολύ λίγοι ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα.

Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων γειτονιών κάνουν λόγο για μεγάλη υποβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή και αισθάνονται ξεχασμένοι από όλες τις Δημοτικές αρχές που δεν φρόντισαν τόσα χρόνια όχι μόνο να κάνουν έργα υποδομής αλλά ούτε καν τα στοιχειώδη και τα αυτονόητα.

Ένα ακόμη μείζον ζήτημα που μας έθεσαν οι κάτοικοι είναι η κακή κατάσταση των δρόμων, πολλοί από τους οποίους είναι πάροδοι των οδών Καλαμπάκας, Κλειδωνοπούλου, Παπασωτηρίου κ.α. Πολλοί απ’ αυτούς είναι χωματόδρομοι με συνέπεια να υπάρχουν λάσπες το χειμώνα και πολλή σκόνη το καλοκαίρι. Είναι δυστυχώς τριτοκοσμική η εικόνα μεγάλοι δρόμοι με αρκετές κατοικίες να μην είναι εν έτει 2015 ασφαλτοστρωμένοι.

Είναι γεγονός πως εδώ και αρκετά χρόνια δημιουργήθηκε ένα έργο πνοής στην οδό Καλαμπάκας, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου ποδηλατοδρόμου.

Όμως όπως κατήγγειλαν κάτοικοι στον «Ε.Π.», σε μερικά σημεία ο ποδηλατόδρομος παρέμεινε ημιτελής. Ξεκίνησαν κάποια έργα επιδιόρθωσης ή συμπλήρωσης κομματιών χωρίς ποτέ να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν στους ποδηλάτες και τους πεζούς, αν και κοντεύουν να συμπληρωθούν δύο χρόνια από τότε.

Κάποιοι άλλοι επίσης τόνισαν πως στα χαρτιά μόνο είναι ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος, αφού σε πολλές περιπτώσεις αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα πάνω στο μέρος που είναι χαραγμένο για ποδήλατα, με αποτέλεσμα ποδηλάτες και πεζοί να χρειάζεται να κάνουν παράκαμψη για να συνεχίσουν τη πορεία τους.

Σίγουρα λοιπόν ευθύνη δεν έχουν μόνο οι υπεύθυνοι αλλά και εμείς οι ίδιοι οι πολίτες που δεν φροντίζουμε και σε πολλές περιπτώσεις δεν σεβόμαστε τους κανόνες και τη νομοθεσία.

Πως λοιπόν μπορεί να αναπτυχθεί μια περιοχή, μια γειτονιά και μια ολόκληρη πόλη κατ’ επέκταση όταν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα; Πως μπορούμε στη σύγχρονη εποχή να μιλάμε για πολίτες Α΄ και Β΄ κατηγορίας, για περιοχές ξεχασμένες και αφημένες στη τύχη τους; Η Πράσινη γωνιά, η περιοχή όπισθεν Κλωτσοτήρα και οι Αμυγδαλιές απαιτούν λύσεις για να μπει ένα τέλος στην υστέρηση και εγκατάλειψη που έχουν οδηγηθεί. Με πρώτη προτεραιότητα, ειδικά τώρα που ζεσταίνει ο καιρός για τα καλά, το κόψιμο των χόρτων και την αποκομιδή των σκουπιδιών, απευθύνουμε και εμείς μια έκκληση στους αρμόδιους Αντιδημάρχους κ.κ. Αλέκο Πολυμερόπουλο και Γιάννη Κωτούλα να φροντίσουν άμεσα για την αποκατάσταση της καθαριότητας και της πρέπουσας εικόνας στις ανωτέρω περιοχές.

 

Δημήτρης Παδιός