Τρίτη 25.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πούτιν: Ο Κάμερον εκβιάζει την Ευρώπη με το δημοψήφισμα

18.06.2016
Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διοργάνωσε το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να «εκβιάσει την Ευρώπη» ή «για να την τρομάξει», άφησε να εννοηθεί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Γιατί (ο Ντέιβιντ Κάμερον) διοργάνωσε αυτό το δημοψήφισμα; Για να εκβιάσει την Ευρώπη; Ή για να την τρομάξει; Ποιος είναι ο αντικειμενικός σκοπός αν ο ίδιος τάσσεται κατά» της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναρωτήθηκε ο ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους πρακτορείων ειδήσεων.

«Δεν είναι δική μας υπόθεση, είναι υπόθεση του βρετανικού λαού. Έχω τη γνώμη μου για το θέμα αλλά δεν θέλω να μιλήσω εκ των προτέρων» συνέχισε.

«Ποιος μπορεί να προβλέψει (το αποτέλεσμα); Κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει […] Νομίζω πως δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μου να το κάνω αυτό» πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

Αν και ο ίδιος ο Πούτιν σημείωσε ότι θα ήθελε η Ρωσία να συνομιλεί με μια «πιο ισχυρή Ευρώπη» (δηλαδή μία Ευρώπη που θα περιλαμβάνει τη Βρετανία στους κόλπους της), βρετανοί πολιτικοί -ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ- εκτιμούν ότι ο Πούτιν θα ήταν ικανοποιημένος με ένα Brexit, καθώς αυτό θα αποδυνάμωνε την Ευρώπη.

Οι Βρετανοί θα αποφασίσουν στις 23 Ιουνίου αν θα παραμείνουν ή αν θα φύγουν από την ΕΕ, ενώ η εκστρατεία για το δημοψήφισμα παραμένει σε αναστολή σήμερα, Σάββατο, δύο ημέρες μετά τη δολοφονία της βουλευτίνας Τζο Κοξ η οποία τασσόταν υπέρ της ΕΕ.

«Ορισμένοι ειδικοί λένε πως το Brexit θα είναι σε βάρος της Ευρώπης. Αλλά άλλοι λένε πως η ΕΕ θα είναι πιο σταθερή» συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος.

Newsroom ΔΟΛ