Παρασκευή 14.06.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Πορεία ειρήνης κόντρα στα σχέδια του ιμπερριαλισμού

14.05.2015

Με πορεία από την  από την πλατεία της Αγίας Μονής που κατέληξε στον πεζόδρομο της Ασκληπιού και την πλατεία Ρήγα Φεραίου όπου έγινε η κεντρική ομιλία συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων που συμπίπτουν φέτος με τα 60 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και τα 70 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών.

Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων απεύθυνε κάλεσμα να μην περάσουν τα σχέδια της αστικής τάξης για συμμετοχή της χώρας σε μεγάλους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Ο Β΄ Παγκόσμιος  Πόλεμος, όπως και ο Α΄Παγκόσμιος (1914-1918) ήταν γέννημα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το μοίρασμα των σφαιρών επιρροής, που οξύνθηκαν λόγω της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης του 1929-1930 και του 1938. Οι προϋποθέσεις που οδήγησαν στο νέο πόλεμο διαμορφώθηκαν την περίοδο της «ειρήνης» των 30 χρόνων μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο  κι αυτό είναι μεγάλο δίδαγμα για τις μέρες μας, γιατί οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των αγορών, για τη ληστρική εκμετάλλευση των πηγών πρώτων υλών, της ενέργειας, για την εξασφάλιση των δρόμων μεταφοράς τους οδηγούν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που πληρώνουν οι λαοί με το αίμα τους. Στην κατεύθυνση αυτή  ο φασισμός αποτέλεσε την εναλλακτική λύση του συστήματος και το αποδεικνύουν τα ιστορικά γεγονότα.

Την Κυριακή 17 Μάη 2015 η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) διοργανώνει τη Μαραθώνια Πορεία με ώρα εκκίνησης 8 π.μ. από τον Τύμβο.

[fbcomments]