Τετάρτη 23.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

“Πολιτική σκοπιμότητα” χαρακτηρίζει την ηγεσία των μπλόκων η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τελιγιορίδου

12.02.2019 /

Στην Καλαμπάκα ξεκίνησε την περιοδεία της η υφυπουργός κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, όπου έθεσε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της Κυβέρνησης. Εν συνεχεία βρέθηκε στα Τρίκαλα, όπου συναντήθηκε με τα μέλη της Ν.Ε και του αγροτικού τομέα του  ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, παραχωρώντας νωρίτερα συνέντευξη Τύπου. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση της υφυπουργού σχετικά με το μπλόκα των αγροτών, τονίζοντας ότι η αδιάλλακτη στάση τους και το ότι δεν επιθυμούν να θέσουν τα όποια προβλήματα στο τραπέζι του διαλόγου , οφείλεται σε σκοπιμότητες και μάλιστα κομματικές. «Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές, για διάλογο. Εκτιμώ ότι η αδιάλλακτη στάση που δείχνει η ηγεσία των μπλόκων υποκινείται από άλλες σκοπιμότητες και θα μου επιτρέψετε να πω ότι εδώ υπάρχουν μάλλον και κομματικές σκοπιμότητες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υφυπουργός.

Μιλώντας λοιπόν για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, η κ. Τελιγιορίδου πρόσθεσε «Γιατί κάποιοι που θέλουν πραγματικά να λυθούν τα προβλήματά τους,  δεν αρνούνται τον διάλογο αλλά προσέρχονται σε αυτόν. Είναι προσχηματική λοιπόν η άρνηση όταν λένε ότι δεν δέχονται να μιλήσουν με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και θεωρούν ότι για να γίνει ο διάλογος πρέπει να συμμετέχει ο πρωθυπουργός ή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης». Για την ενίσχυση μάλιστα της άποψής της , η υφυπουργός έκανε μια αναδρομή δύο χρόνια πριν, όπου σε αντίστοιχες αγροτικές κινητοποιήσεις ο Πρωθυπουργός τους καλούσε σε διάλογο και εκείνοι θεωρούσαν μία τέτοια ενέργεια ανούσια. Τότε η κ. Τελιγιοδίδου είπε τη γνωστή παροιμία «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει». Επιπροσθέτως,  υπογράμμισε ότι η πρόσκληση από το υπουργείο για διάλογο έχει γίνει κι από τον ίδιο τον υπουργό αλλά και συνολικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης. «Γιατί πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι μόνο με τον διάλογο μπορούμε να βρούμε λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν».

Αξιοσημείωτη είναι σύμφωνα με την υφυπουργό η λύση πολλών προβλημάτων των αγροτών όπως είναι η μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς κατά 1/3, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους συνεταιρισμούς, καθώς και το ακατάσχετο του λογαριασμού κατά 7.500 ευρώ ετησίως που συνολικά με τα 1.250 ευρώ τον μήνα υπάρχει ένα ακατάσχετο για τους λογαριασμούς των αγροτών στις 22 χιλιάδες ευρώ. Ακόμη, κάλεσε την ηγεσία των μπλόκων να ακολουθήσει το παράδειγμα των απλών γεωργών και κτηνοτρόφων «που προσέρχονται στον διάλογο, καταθέτουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις προτάσεις τους και νομίζω ότι το αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών είναι εποικοδομητικό για το σύνολο του αγροτικού κόσμου της χώρας».

Από τα σοβαρότερα προβλήματα που τέθηκε στη συνέντευξη και που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας είναι οι χαμηλές τιμές του γάλακτος. Για να εξηγήσει: «έχουμε ξεκαθαρίσει ως υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι εμείς δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την τιμή του γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχανίες. Υπάρχει μία πίεση προς τους αιγοπροβατοτρόφους με τις πολύ χαμηλές τιμές. Εκείνο λοιπόν το οποίο έχουμε κάνει εμείς από την πλευρά μας είναι και εμείς να ασκήσουμε μία πίεση στις γαλακτοβιομηχανίες μέσα από την εντατικοποίηση των ελέγχων για το χτύπημα των ελληνοποιήσεων και μέσα από την αυστηροποίηση των προστίμων στην περίπτωση που έχουμε αυτές τις παράνομες και δόλιες συμπεριφορές. Νομίζω ότι το χτύπημα των ελληνοποιήσεων είναι το μεγάλο στοίχημα για τη δική μας κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα»

Τέλος η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως «το έργο υπογειοποίησης των αρδευτικών δικτύων του νομού Τρικάλων είναι μελετητικά ώριμο και η σαφής δέσμευση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων είναι να χρηματοδοτηθεί άμεσα από πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για έργο αειφορίας που θα καλύψει χιλιάδες στρέμματα παραγωγικής γης και θα προχωρήσει τάχιστα»